Екс-гравець «Шахтаря» розповів, у чому причина провалу збірної України на Євро-2016

Екс-гравець «Шахтаря» розповів, у чому причина провалу збірної України на Євро-2016
В'ячеслав Шевчук

Також В'ячеслав Шевчук пригадав атмосферу у команді, а також розповів про своє ставлення до Блохіна та алкоголю

Колишній футболіст національної збірної України та донецького «Шахтаря» став першим гостей новоствореної програми «Вацко Light», ведучим якої є відомий український коментатор Віктор Вацко.

У своїй розмові з журналістом В’ячеслав Шевчук, який завершив кар’єру наприкінці 2016 року, розповів про атмосферу у роздягальнях збірних України зразка 2012 та 2016 років, пояснив, у чому ж причина провалу команди на Євро-2016, а також розказав про інші цікаві деталі свого футбольного життя.

Про своє місце у збірній під керівництвом Олега Блохіна

Шевчук був гравцем збірної України з 2003-го по 2016-й роки. Але саме на домашньому чемпіонаті Європи 2012 року він так і не отримав місця в основному складі команди, яку очолював тоді Олег Блохін.

«Я впевнений на сто відсотків, що мав грати на Євро-2012. Але мені навіть не дали шансу… На моїй позиції грав інший футболіст, який перейшов у «Динамо» Київ – Селін. Я навіть не знаю, чи він наразі грає у футбол. При всій повазі, усі бачили, що я був гідний місця. І відразу після збірної Олег Блохін став тренером «Динамо», – наголосив він.

«От я не знаю… Зараз прийнято у таких випадках говорити про корупцію. Я ні слова не сказав тренеру. Значить, не переконав його на тренуваннях. Усе. Я потім довів своєю грою, що я сильніший. Я злий на Блохіна, але він же тренер. І він вирішує, кому грати», – розповів про свої емоції В’ячеслав.

Про атмосферу усередині збірної під час Євро-2016

На думку Шевчука, пертурбації у тренерському штабі збірної України напередодні чемпіонату Європи 2016 року, коли призначили Андрія Шевченка замість Олександра Заварова, і створили нездорову атмосферу серед футболістів.

«Можу пояснити, чому на Євро-2016 була погана ситуація. Усі приїхали дуже розслаблені. У різному, розібраному стані. Прибрали Заварова, увійшов у тренерський штаб Шевченко. Почалися перестановки. Я думаю, що Михайло Фоменко не приймав таке рішення. Одне тренування веде Онищенко, друге Шевченко проводить. Різні тренери кожен день, різні напрями. Дещо змінилася схема гри. Я вважаю, що не потрібно було нічого змінювати, а продовжувати робити те, що було до виходу на чемпіонат Європи», – зазначив колишній професійний футболіст.

За його словами, Михайло Фоменко тоді просто втратив важелі правління над командою.

«Було багато критики на адресу головного тренера. Я з цим не погоджусь. Адже всі чудово знали, що буде інший тренер – Андрій Шевченко. І Фоменко вже втратив контроль над командою. Я бачив стан Фоменка. Михайло Іванович – доросла людина, дуже вихований. Переважна більшість молоді вже не слухала його, не сприймала його. Він не керував колективом», – пояснив Шевчук.

«У нас не билися за місце у складі. Я думаю, що це пов’язано з тим, що дисципліна зникла через усі ці зміни у тренерському штабі. Потрібно було не афішувати це. Або відіграти Євро, і тільки тоді оголосити про зміну тренера», – зауважив В’ячеслав.

Про свою форму на Євро-2016 і ставлення до роботи, коли поруч сім’я

«Я, коли приїхав на чемпіонат Європи, не до кінця був готовий. Я заліковував травму. Я робив усе, щоб підійти у тонусі. Я був готовий на відсотків 60-70. У чому була розслабленість? Думаю, що більшість подумала, що от вийшли на чемпіонат Європи, комфортні збори, спокійно все, з сім’ями дозволили… А я от вважаю, що на тренувальні збори не варто брати сім’ї, дітей, Адже це наша робота. А так концентрації й уваги не було. Одні пізніше приїхали, інші – раніше. Усе з цього і почалося. Не можна змішувати роботу та відпочинок», – поділився своєю думкою Шевчук.

22bd70.

Про те, чи критикують у збірній Ракицького за невиконання гімну

Як відомо, захисник донецького «Шахтаря» Ярослав Ракицький не співає гімн України. Але, як виявилося, ніхто у збірній за це на нього не тримає зла.

«Ніхто з футболістів це не коментує. Це його поведінка, він так вважає за потрібне. Не кожен футболіст у кожній країні співає гімн. Це його вибір. Я не можу його засуджувати. У команді ніхто, ні гравці «Шахтаря», ні гравці «Динамо», не критикували його за це. Ми тільки жартували на цю тему», – пояснив В’ячеслав.

Про перехід з «Металурга» у «Шахтар» з елементами криміналу

Окрім того, Шевчук розповів майже кримінальну історію зі своїм переходом із запорізького «Металурга», який тоді очолював Мирон Маркевич, у донецький «Шахтар».

«Контракт із запорізьким «Металургом» от-от закінчуватися має, а я вже підписав попередню угоду із «Шахтарем». І мене викликає президент клубу, не пам’ятаю, як його прізвище… І починає мені розповідати, що «я тобі ноги зламаю, грати не будеш». Я відповів, мовляв добре – мені по цимбалах», – пригадав В’ячеслав.

«І от мене Маркевич відпустив у Луцьк. І генеральний директор Віктор Межейко приїжджав до мене у Луцьк, щоб продовжити контракт, щоб підняти хоч якісь гроші, отримати щось від «Шахтаря», – продовжив футболіст.

«Як мені у підсумку не зламали ноги? Я приїхав у Донецьк і про це все сказав шефу (очевидно, тут Шевчук мав на увазі Рината Ахметова, - прим. «Главкома»). І більше я про цього банкіра, який був президентом запорізького клубу, нічого не чув (сміється). Банкір почав займатися банківськими справами (знову посміхається)», – пояснив Шевчук.

Про можливість випити алкогольні напої у «Шахтарі»

Як розповів Шевчук, Мірча Луческу, коли був наставником донецького «Шахтаря», не забороняв своїм підопічним вживати алкогольні напої.

«Випити літр віскі? Та ні, я віскі взагалі ніколи у житті не пробував. Я можу випити вина. Я не соромлюсь у компанії випити на вечірці. От візьму «Динамо»: там є хлопці, які ховаються, щоб їх не побачили. У «Шахтарі» - ні! Я з бокалом вина міг підійти до когось, кого побачив. Як давно це собі дозволяв? Та вже років 10. На зборах запитуємо: «Містер (Мірча Луческу, - прим.), можна вина?». Я, Дарійо Срна, Томаш Гюбшман взяли і випили по келиху вина. «Містер, можна пива?». Він: «Так». Ми дозволили собі по келиху, два. І це нормально. Ми – професіонали. Ми знаємо, що у нас завтра тренування чи гра.

Норма? Думаю, 3 по 0,3 л пива – нормально. Далі – не варто. Мені після двох 0.3 уже буде нормально (посміхається). Я можу випити вина, пива. Із жорсткіших напоїв… Рому можу, але зовсім трішки – грам 30», – підсумував Шевчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: