Кіліан Мбаппе – тінейджер, який став лідером збірної Франції і зіграє у фіналі чемпіонату світу

Кіліан Мбаппе – тінейджер, який став лідером збірної Франції і зіграє у фіналі чемпіонату світу
Кіліан Мбаппе. Фото взяте з fifa.com

Півтора роки тому про нього не знали навіть суперники

У неділю, 15 липня, у фіналі чемпіонату світу з футболу зіграють команди Франції та Хорватії. У даному матеріалі мова йтиме про кар'єру лідера збірної Франції – 19-річного Кіліана Мбаппе.

Один з кращих гравців збірної Бельгії Кевін де Брюйне днями зізнався: півтора роки тому він нічого не знав про Кіліана Мбаппе. За цей час француз виграв чемпіонат Франції з «Монако», посів сьоме місце у голосуванні на кращого гравця року за версією ФІФА, перейшов у «ПСЖ» за 180 мільйонів євро та став третім за розміром зарплати футболістом на батьківщині.

Молодий француз не загубився і на чемпіонаті світу. Мбаппе став першим тінейджером з часів Пеле, хто забив на мундіалі два голи в одній грі. Захисник бельгійців Томас Вермален назвав Кіліана найкращим у складі Франції, а колишній гравець збірної Англії Ріо Фердинанд не відповів на питання, як зупинити нападника. На думку Ріо, є тільки один спосіб: «Підняти голову до небес і попросити допомоги бога».

Мбаппе – феномен. За останній час його встигли прозвати так колишній тренер збірної Франції Лоран Блан, партнери по національній команді Блез Матюйді та Поль Погба, плеймейкер «Челсі» Еден Азар і нападник Іспанії Дієго Коста.

Витривалий спринтер з талантом плеймейкера

У першу чергу, Мбаппе відрізняється від інших нападників швидкістю. У грі з Аргентиною Мбаппе настільки різко йшов у відрив, що його партнер Флоріан Товен пожартував, ніби нападник весь матч розсікав на скутері. Аналогічні відчуття залишилися у півзахисника «Анже» Жиля Суну після того, як Мбаппе забив його команді минулої осені: нічого схожого на ривок Кіліана футболіст не бачив за всю кар'єру. Його одноклубник Ромен Тома уточнив: нічого схожого за все життя.

Неймовірні ривки Мбаппе поєднує з витривалістю: на 93-й хвилині матчу з «Ліллем» у листопаді Кіліан розігнався до 36 кілометрів на годину. Пікова швидкість нападника в тому матчі склала 44,7 кілометра на годину. Для порівняння: середня швидкість Усейна Болта у рекордному забігу на 100 метрів склала 37,5 кілометрів на годину.

В англійській мові є вираз One-Trick Pony – у футболі його застосовують до гравців, які володіють тільки однієї сильною якістю. Про Мбаппе такого сказати не можна. До прискорень француз додає правильні рішення з м'ячем – рідкість для гравця його віку, і тим більше рідкість для гравця з такою шаленою швидкістю.

Інтелект Мбаппе проявляється в різних ситуаціях. По-перше, Кіліан чудово оцінює простір. Успішний пошук вільних зон на полі дозволяє Мбаппе вчасно починати ривок – так нападник отримує додаткову перевагу над суперником. Президент молодіжної академії, в якій грав Мбаппе, помічав, що вже у 13 років той мав баченням поля, якого бракує багатьом його одноліткам.

По-друге, Мбаппе на гідному рівні справляється з офсайдною пасткою. Суперники рідко використовують цей прийом – вони бояться, що Кіліан виявиться на одній лінії із захисниками в момент пасу і, поки летить м'яч, виграє кілька метрів за рахунок ривка. В цьому плані Мбаппе трохи схожий на легендарного нападника «Мілана» і збірної Італії Філіппо Індзагі: той звів у культ подібну манеру гри.

По-третє, Мбаппе вміє обіграти захисника один в один – він займає друге місце на ЧС-2018 за кількістю успішних обведень, завдяки чому небезпечний і на фланзі, і по центру.

І, нарешті, він не захоплюється ривками і дриблінгом – навпаки, піднімає голову і зауважує партнерів, які знаходяться у більш вигідній позиції. У півфінальному матчі з Бельгією він віддав шість передач під удари партнерам – це у два рази більше, ніж у найближчого переслідувача.

Найдивовижніше, що Кіліан доповнює зрілість піжонськими, але ефективними прийомами. У тому ж матчі з Бельгією Мбаппе створив гольовий момент для нападника Олів'є Жиру, віддавши йому пас п'ятою. Із 45-ої по 65-ту хвилину передач п'ятою у нього було навіть більше, ніж будь-яких інших. У більшості випадків це було доречно.

8bc4de6ktpjp4wjcvukb4gФото AFP

Збірна для Мбаппе

Мбаппе грає у найдорожчій збірній чемпіонату світу, але вболівальники вже ігнорують корисну гру Олів'є Жиру і Н'Голо Канте, спокій Антуана Грізманна і порятунки Уго Льоріса. Їхній головний герой – саме 19-річний нападник.

Насправді успішна гра Мбаппе багато в чому викликана збігом обставин. Тренер французів Дідьє Дешам не вибудував у команді якісну гру в атаці, тому змушений покладатися на ривки свого найшвидшого форварда. Для цього Дешам просить віддавати м'яч супернику (за володінням м'ячем Франція займає лише 14-те місце на турнірі), не пресингувати і виводити Мбаппе в контратаки. Такий стиль викликав критику журналістів, зате чудово підходить самому Мбаппе: грубо кажучи, йому є, куди бігти.

Геніальний матч Мбаппе з Аргентиною – теж везіння. Латиноамериканці були найнеорганізованішою командою серед усіх фаворитів ЧС-2018. Їхній грі в 1/8 фіналу тактичний оглядач ESPN Майкл Кокс дав чітке визначення: суїцидально висока лінія оборони. Аргентинці жахливо пресингували, але їхні захисники розташовувалися занадто далеко від своїх воріт – це ідеальні умови для того, щоб Мбаппе показав все, на що здатний (два голи і зароблений пенальті).

Ще один крок Дешама, спрямований на розкриття таланту Мбаппе, – розстановка на полі. Номінально Кіліан діє на правому фланзі півзахисту, і щоб він частіше отримував передачі, тренер збірної Франції перевів ближче до того ж краю Поля Погба. Хавбек «Манчестер Юнайтед» володіє відмінним пасом – за кількістю передач врозріз Поль займає перше місце як в клубі, так і в збірній.

В основному Мбаппе думає виключно про атаку: колишній тренер «ПСЖ» Унай Емері скаржився, що Кіліан не завжди повертається у захист. Щоб збалансувати гру, Дешам виставляє на протилежному фланзі більш оборонного гравця – Матюйді або Корантена Толіссо, які в клубах діють у центрі поля. У підсумку Мбаппе залишається високо попереду, навіть коли Франція грає без м'яча, але це не позначається на оборонному потенціалі команди – біля їхніх воріт було всього три небезпечні моменти за весь турнір, це найкращий показник на турнірі.

Тінейджер, який хоче стати тренером

Одна з основних рис характеру Мбаппе – зацикленість на футболі. Найяскравіше спостереження в цьому плані зробив його дитячий тренер Антоніо Ріккарді: «Кіліан весь час думає про футбол, завжди говорить про футбол і завжди дивиться футбол. Коли він нічого з цього не робить, будьте впевнені: зараз він грає у футбол на PlayStation».

Головне, що не подобалося Мбаппе в дитинстві, – заборона на футбол у вітальні. Кіліан навіть брав обіцянку з тренера, що той не розповість батькам про те, як вони відпрацьовували пенальті за допомогою дивана і столу – тренер з академії проводжав Мбаппе з тренувань і сидів з ним, поки не приходила його мати.

Плюси Мбаппе добре стикуються з трендами сучасного футболу. Під впливом таких тренерів як Пеп Гвардіола і Юрген Клопп клуби використовують високий пресинг і високу лінію оборони – це створює прекрасні умови для контратак. Футбол є циклічним, на зміну цьому стилю може прийти більш оборонний, але Мбаппе повинен підлаштуватися. Ще в дитинстві Кіліан уважно слухав настанови тренерів: за спогадами Ріккарді, йому було потрібно всього один раз вимовити завдання, і Мбаппе тут же його виконував. Сам Кіліан вже розповів, що після завершення кар'єри хотів би стати тренером.

На відміну від партнерів (що у «ПСЖ», що у збірній), Мбаппе, здається, не загрожує зіркова хвороба. Після перемоги з «Монако» в чемпіонаті Франції Кіліан був єдиним гравцем, який не взяв з собою телефон на урочистості. Коли партнери відправилися відзначати, Мбаппе поїхав додому спати. Те ж саме відбулося після перемоги Франції на юніорському чемпіонаті Європи – Кіліан шокував товаришів по команді, коли відмовився від участі у вечірці. Партнер Мбаппе по «ПСЖ» бразилець Неймар настільки вражений його поведінкою, що не вірить в його вік – француз поводиться так, ніби йому 30. Ще одного партнера – Марко Верратті – приголомшує ігровий інтелект юнака: за визнанням італійця, він ніколи не робить дурних вчинків.

Мбаппе – перший гравець збірної Франції, який народився після їхньої останньої перемоги на чемпіонаті світу у 1998 році. Поки вся його невелика кар'єра вміщується в одне велике «вау!». Саме це слово виголосив президент першого клубу Мбаппе, коли вперше побачив його в справі. Завдяки чемпіонату світу це «вау!» повторюють мільйони.

Meduza

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: