Роналду, Мессі, Іньєста та Модрич: зірки футболу, для яких Чемпіонат світу-2018 може стати останнім у кар'єрі

Роналду, Мессі, Іньєста та Модрич: зірки футболу, для яких Чемпіонат світу-2018 може стати останнім у кар'єрі
Кріштіану Роналду та Ліонель Мессі

До цього списку також потрапили Суарес, Кавані, Дані Алвес, Давид Сільва, Маскерано, Фалькао та інші

Щороку час відправляє на пенсію когось із футбольних зірок. Вдалий Чемпіонат світу, ймовірно, найкращий спосіб попрощатися зі збірною – іноді переживши найяскравішу мить кар'єри.

Найчастіше розставання бувають більш сумними, а великий Джанлуїджі Буффон, наприклад, взагалі не кваліфікувався і не зможе влаштувати прощальну вечірку. Але сумно у якийсь момент стане у будь-якому випадку.

Андрес Іньєста та Давид Сільва (34 та 32 роки, Іспанія)

123

Фото Getty Images

Андрес буде приносити користь на полі навіть через тисячу років, коли перетвориться на мумію, а сучасні футболісти почнуть приймати його перед матчами у гомеопатичних дозах. Його прозорі передачі досі залишаються невидимими для захисників. Усвідомлення про цілісність явища половини «Хавіньєсти» у повній мірі прийшло саме у збірній Іспанії: золотий гол у ПАР і титул найкращого гравця Євро-2012 тому документальне підтвердження. Ілюзіоніста у команді Хулена Лопетегі – головний ветеран і хранитель стилю.

Поряд з Давидом Сільвою. 32-річний маг – теж дворазовий чемпіон Європи, чемпіон світу та носій тієї самої «гену» переможців. Гравець, здатний привести до титулу абсолютно будь-якого тренера світу – від Манчіні до Гвардіоли. На ЧС йому заготована роль прими «Червоної фурії». Ну, а Катар цих чарівників чекає хоч зараз – Хаві навіть у пустелі заготовив їм ґрунт.

Луїс Суарес та Едінсон Кавані (обом по 31 року, Уругвай)

jpeg

Фото EPA

Суаресу та Кавані – по 31. Хоча мегазірки поки не загадують далеко вперед і не дають приводів задуматися про майбутні слабкості. Варто лише поглянути на Кавані – це ж скульптурна мрія Мирона та Хареса. Латинська пишність, тінь від якого притисне будь-кого. Суарес – квант убивчої енергії, здатний виникнути де завгодно, забити, відбити, вкусити чим завгодно та врятувати будь-який матч.

Без сумнівів, вони продовжать забивати голи за клуби. Але у країні перших чемпіонів світу завжди знайдуться самородки, здатні затьмарити попередників. Уже зараз до основи підбирається Максі Гомес, який запалює в атаці «Сельти». Можливо, комусь із великих чемпіонів незабаром доведеться посунутися. Треба встигнути насолодитися їхньої грою на власні очі.

Лука Модрич (32 роки, Хорватія)

22405950_1487126221376476_341915336517005037_n

Коли штучний інтелект поневолить світ, Модрич очолить повстання як людина, здатна передбачити ситуацію за будь-яким горизонтом обчислень. Не просто ж так Лука – головний церебральний актив «картатої» збірної. Відсоток точності його передач протягом кар'єри – під 90. І це не якась стояча перепасовка із захисниками, а невпинний пошук рішень в атаці й ідеально виконані стандарти. При цьому зараз у нього серед адресатів не тільки Роналду або Бейл, але ще Карім Бензема. Не дарма Лука був у п'ятірці претендентів на «Золотий м'яч» – першим серед всіх півзахисників планети.

Однак Модричу вже 32, а до осіннього Чемпіонату світу у Катарі стукне 37. Кар'єра триразового підкорювача Ліги чемпіонів давно вдалася – залишилося лише помріяти про повторення бронзового успіху країни Шукера та Бобана.

Тіаго Сілва та Дані Алвес (33 та 35 років, Бразилія)

nintchdbpict000103366214

Фото Getty Images

У Тіаго Сілви зі спогадів про Росію – самотність, холод і туберкульозний диспансер у Сокольниках. Лікар московського «Динамо» Юрій Васильков врятував його від смерті, розпізнавши підступну хронічну недугу та забивши тривогу за кілька тижнів до летального терміну. За москвичів Сілва так і не зіграв, оклигав у теплій Бразилії та виріс у найкращого захисника планети: «Мілан» після продажу Тіагіньо просто рухнув, а «ПСЖ» на фундаментальності бразильського капітана піднявся до домагань на перемогу у Лізі чемпіонів.

Реалізувати які, правда, поки не зовсім виходить. Навіть з приходом Дані Алвеса, який тричі брав цю ЛЧ з «Барселоною». Але з магнетизмом послідовника Кафу до блискучих трофеїв ці хлопці ще пошумлять разом. У цьому році «ПСЖ» знову збере оберемок національних титулів – і Дані Алвес взагалі стане абсолютно найкращим футболістом Всесвіту за кількістю виграних трофеїв.

Є в одноклубників ще одна незакінчена справа. Жоден з них не вийшов на поле у півфіналі ЧС-2014, у день найчорнішої ганьби збірної Бразилії, коли німці у них вдома у Белу-Орізонті знущалися над «селесао» без травмованого Неймара. Сілва кусав тоді вуха через дискваліфікацію, а Дані Алвес копирсався у носі на лавці запасних. Настав час реабілітувати честь «пентакампеонів». Сітка і розклад турніру веде Німеччину та Бразилію у фінальну гру за медалі.

Радамель Фалькао (32 роки, Колумбія)

3112

Фото Getty Images

Кілька років тому Радамель був еталонним суперфорвардом. Здавалося, що способів зупинити його просто не існує. Але: прохідний матч Кубка Франції, хрускіт, травма – коліно. Як він працював, щоб відновитися після «хрестів» до ЧС-2014! Не встиг. Запалював у Бразилії Хамес Родрігес. Одноклубник, з яким вони зіграли разом під 100 матчів у «Порту», «Монако» та збірній. Важко уявити, що два з трьох головних бомбардирів в історії країни зробили б в одній зв'язці.

Сьогодні, після кількох років англійських мук, Фалькао знову вийшов на вбивчий графік: у середньому три голи за кожні чотири матчі. Але травми і роки все одно у підсумку переможуть – це буде останнє велике полювання «Тигра».

Хав’єр Маскерано (34 роки, Аргентина)

javier-mascherano

Фото Getty Images

Не просто Аргентину назвали країною срібла: останнім часом їй дістаються лише другі місця. Маскерано сповна відчув це на собі – він чотириразовий фіналіст і, відповідно, не переможець Кубка Америки. Золото у футболці «альбічелесте» він брав лише на Олімпіадах (зате відразу на двох). Однак Хорхе Сампаолі цінує гіркий досвід ветерана і викликає його навіть з Китаю. Там Маскерано повинен набрати пристойні кондиції: у «Барселоні» була «тікі-така», а там доводиться бігати. Так що пару-трійку матчів він точно зіграє – і стане рекордсменом за кількістю матчів за збірну, обійшовши іншого Хав'єра – ще більш вічного Дзанетті.

У національній команді Максерано ще і голеадор. За кар'єру у збірній Хав'єр наклепав у три рази більше м'ячів, ніж за 130 з гаком матчів у «Ліверпулі», і в три рази більше, ніж за 360 у «Барселоні».

Венсан Компані (32 роки, Бельгія)

5ab67d51526855492e000001

Фото взяте з 90min.com

Гугл-помічник за запитом «Венсан Компані» відразу пропонує додати третє ключове слово: «травма». Питання про те, чи дотягне Компані до ЧС у Катарі, не стоїть. Питання, чи дотягне Венсан до ЧС у Росії? 31-річний капітан «Манчестер Сіті» – це гібрид обох головних персонажів трилера Шьямалана «Невразливий»: лисого супергероя Брюса Вілліса, якому до снаги вирішити всі проблеми, і скляного Семюела Джексона. У якій іпостасі він постане цього літа? Складно уявити більш досконалого захисника, ніж Венсан, якщо уявити його без вічних пошкоджень. Залишається вірити, що на пару тижнів у нього вийде перетворитися у кремінь, і глядачі зможуть побачити це вживу.

Рафаель Маркес (39 років, Мексика)

2-11-696x517

Фото з Instagram

Легенді мексиканського футболу – 39, і він все рідше на полі. Рафа виграв три чемпіонати, брав Лігу чемпіонів, а зараз наближається до пенсії у гвадалахарському «Атласі», де колись починав масштабну кругосвітню експедицію. Він планував привезти команду на п'ятий Чемпіонат світу поспіль. Ось тільки цій красивій історії загрожує американська влада, яка звинувачує футболіста у причетності до відмивання грошей від наркобарона. Це – не арешт, сам Маркес стверджує, що Рафа ні в чому не винен. Але санкції на відвідування США й санкції на рахунки накладено, а мексиканська влада оголосила, що для потрапляння у збірну добре було б спершу очистити своє ім'я.

За своїми впливом і славою для народу Маркес – перший після Монтесуми. Він був капітаном на попередніх чотирьох ЧС і завжди виводив збірну у плей-офф. З його досвідом, Рафаель виявиться корисний, навіть якщо буде нерухомо лежати у середині поля. Ще залишається надія, що мексиканці запалять на цьому Чемпіонаті світу та нагадають всім про безсмертну велич Теночтітлана.

Тім Кегілл (38 років, Австралія)

nintchdbpict000359769478-e1507808721187

Getty Images

Так, цей хлопець ще грає. У цьому році він через 20 років повернувся у «Міллуолл», де починав кар'єру на Британських островах (і вивів середняка у єврокубки). У Чемпіоншипі легенда «Евертона» поки грає не так часто, але зробить все, щоб у добротній формі привезти Австралію на Чемпіонат світу – вчетверте поспіль. Понад 100 матчів і 50 голів за збірну – не дивно, що саме Кегілл першим забив за «соккеруз» на головному міжнародному турнірі. Більш того, він забивав потім і в 2010-му, і в 2014-му, а минулої осені його дубль став вирішальним в овертаймі стиків із Сирією за вихід до фінальної частини ЧС-2018.

Ліонель Мессі vs Кріштіану Роналду (31 рік, Аргентина – 33 роки, Португалія)

maxresdefault

Фото YouTube

Так, цілком можливо, через чотири роки ці дві не людини (гуманоїд і кіборг за оновленою номенклатурою Ліннея) будуть ще дуже навіть нічого. Однак Мессі вже поривав зі збірною після програного фіналу Кубка Америки. І недвозначно натякав на завершення міжнародної кар'єри, якщо йому не вдасться Чемпіонат світу. Саме тут буде пікова точка його видатної футбольної ери.

Його, а також Кріштіану Роналду. Цікаво, що вміле жеребкування робить фінал Аргентина – Португалія досить імовірним. Обидва давно переписали історію та назавжди закріпили за собою всі мислимі рекорди: сотні м'ячів у єврокубках, десятиліття на вершині, по п’ять «Золотих м'ячів» на кожного. І тільки одного трофея немає ні в одного з них. Два блискучих напівбога, одночасно утримують на руках золоту земну кулю – підняти цей священний Грааль після очної сутички стане справжнім знаменням: це вони і є.

Заодно є відчуття, що Роналду, на відміну від Мессі, за будь-якого результату спробує ще раз.

«Запасні»: Ессам ель-Хадарі (45 років, Єгипет), Александар Коларов (32, Сербія), Дієго Годін (32, Уругвай), Браніслав Іванович (34, Сербія), Ведран Чорлука (32, Хорватія), Штефан Ліхтштайнер (34, Швейцарія), Нані (31, Португалія), Ману Фернандеш (32, Португалія), Джефферсон Фарфан (33, Перу), Гонсало Ігуаїн (30, Аргентина), Джеймі Варді (31, Англія).

За матеріалами Sports.ru (автор – Халіль Гайнутдінов)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: