Що потрібно знати про футбольну збірну Косова

Що потрібно знати про футбольну збірну Косова

«Главком» знайомить своїх читачів з майбутнім суперником збірної України у відборі до чемпіонату світу-2018

Збірна України продовжує боротьбу за вихід у фінальну частину чемпіонату світу-2018, який влітку відбудеться в Росії. Для цього підопічним Андрія Шевченка потрібно обіграти в двох останніх матчах збірні Косова та Хорватії. «Главком» вирішив ближче познайомити своїх читачів з майбутніми суперниками нашої команди. Розпочнемо зі збірної Косова, з якою «синьо-жовті» зіграють вже 6 жовтня о 21:45.

Косово: історія виступів у фінальних частинах чемпіонатів

Збірна Косова з футболу представляє на міжнародному рівні частково визнану Республіку Косово. Федерація футболу Косова входить до УЄФА та ФІФА. Збірна Косова з футболу була заснована в 1993 році, 14 лютого було проведено товариський матч проти збірної Албанії (1:3).

Протягом наступних років збірна провела ряд товариських матчів, переважно проти клубів та інших невизнаних збірних.  6 травня 2008 року Федерація футболу Косова подала заявку про вступ до ФІФА, яка була розглянута в жовтні цього ж року на конгресі в Цюріху. Заявка була відхилена на підставі того, що країна не є членом ООН.

У вересні 2012 року ряд албанських футболістів косівського походження звернулись до президента ФІФА Йозефа Блаттера з проханням дозволити проведення збірній товариських матчів.

Після тривалих дискусій національним збірним та клубам було дозволено грати товариські матчі за умови, що перед матчами не гратимуть національні гімни та не демонструватимуться національні прапори. Президент УЄФА Мішель Платіні заявив, що Косово буде прийняте до УЄФА у 2016 році. 3 травня 2016 року на сороковому засіданні конгресу союзу в Будапешті УЄФА прийняла Косово в свої ряди. За відповідне рішення проголосувало 28 членів УЄФА з 54.

Історичний дебют збірної Косово на офіційному рівні в рамках відбіркового турніру до Чемпіонату світу 2018 року відбувся 5 вересня 2016 року в гостьовому поєдинку проти Фінляндії.

Косово: головний тренер

Головний тренер збірної - Альберт Буньякі. Він уродженець Пріштіни, що входила раніше до складу Югославії, починав грати в місцевому клубі, але більшу частину ігрової кар'єри провів у нижчих лігах Швеції.

Там же почалася і тренерська кар'єра Буньякі - першою серйозною роботою якого стало призначення в Дегерфорс в 2005-му. Потім він провів два роки (2006-2007) в якості асистента головного тренера Кальмара.

У 2009-му був призначений наставником збірної Косова, яка під його керівництвом здолала команди Омана і Екваторіальній Гвінеї. У першому офіційному матчі після вступу до ФІФА "косовари" в червні 2016 року здолали збірну Фарерських островів - 2:0.

Під керівництвом Буньякі у відборі до ЧС-2018 збірна Косова здобула лише 1 бал, зігравши внічию з Фінляндією. Наразі команда йде на останньому місці і вже втратила всі шанси пробитися у фінальну частину турніру. Також стало відомо, що після відбору Буньякі залишить посаду головного тренера команди.

.jpeg_03.Альберт Буньякі

Косово: відомі футболісти та орієнтовний склад на матч проти України

Місце основного голкіпера в команді займає Самір Уйкані, який представляє італійський клуб Піза. Воротар не має проблемі зі здоров'ям та перебору жовтих карток, тому без сумнівів можна говорити, що саме Уйкані буде на воротах у матчі проти України.
Щодо польових гравців, то тут справа дещо інша - збірна Косова має значні кадрові втрати через травми та дискваліфікації.

Так, до заявки збірної через незрозумілі причини не потрапив один з основним флангових захисників Фанод Пердедай. Також поза заявкою опинився Еніс Алуши - обидва гравці завжди були в основі та зіграли 11 та 10 матчів за цей відбірний цикл. Можливо, так як команді втрачати нічого, Буньякі дав гравцям просто відпочити...

Інші захисники у складі, тут і всім знайомий для українського вболівальника захисник «Ворскли» Ардін Даллку (доречі для нього матч проти України стане дебютним) компанію якому складуть Пакарада, Ррахмані та Пніши.

.jpg_26Ардін Даллку

У півзахисті проблем у косоварів ще більше. Зіркові для такої збірної футболісти Бернард Беріша та Валон Беріша пропускають матч через перебір жовтих карток. Доречі, Валона Берішу, який виступає за російський «Ахмат», Transfermarkt оцінює в 4 млн євро - це 22% від вартості Ярмоленка, який коштує 18 мільйонів євро.

В середній лінії через відсутність Беріш шанс дебютувати отримав молодий Бесар Мусоллі. Гравець може зіграти як і в центрі, так і на фланзі. На протилежному фланзі точно зіграє досвідчений Мілот Рашица, який представляє нідерландський «Вітесс». В опорній зоні буде діяти Хекуран Крюезіу з «Люцерна» та Берсант Целіна з «Манчестер Сіті».

Під нападником Нухіу (Шеффілд) повинен зіграти Бесар Халімі з німецького «Франкфурта», однак його участь під питанням через пошкодження. Дуже дивно, що а заявку не потрапив кращий бомбардир збірної (3 голи) Альберт Буньяку. Його на вістрі атаки змінить нападник «Шеффілда» Атде Нухіу.

Косово - Україна: букмекери

Імовірність перемоги косоварів букмекери оцінюють всього в 5% (коефіцієнт 19), тоді як українців - в 84% (коефіцієнт 1,11). Тут погоджуємося, хоча матч не обіцяє бути легким для обох команд. Україні потрібна лише перемога, а "золотим хлопчикам" (прізвисько збірної Косова) втрачати вже нічого.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: