Яким був 2018 рік для українського хокею

Яким був 2018 рік для українського хокею
Рекордною безпрограшною серією зміг відзначитися чинний чемпіон України - «Донбас»
Фото: УХЛ

Всі найяскравіші моменти минулого року - в спеціальному матеріалі від прес-служби УХЛ

Рік, що минув, залишив в історії українського хокею помітний слід. 2018, в першу чергу, запам'ятався всім любителям українського хокею перемогою юніорської збірної України на домашньому чемпіонаті світу в Дивізіоні 1В. Говорячи про підсумки року, також варто відзначити пам'ятні дати, ювілейні шайби і рекордні цифри, які встановили гравці клубів УХЛ.

Так, у цьому матеріалі прес-служба УХЛ пропонує всім вболівальникам згадати найяскравіші моменти 2018 року і освіжити в пам'яті не тільки видовищний хокей, але і досягнення Ліги в цілому.

Спортивні події

Перемога юніорської збірної України на чемпіонаті світу в Дивізіоні 1В

Отже, 2018 рік, в першу чергу, запам'ятався всім любителям українського хокею перемогою юніорської збірної України на домашньому чемпіонаті світу в Дивізіоні 1В.

Українські юніори під керівництвом Олега Ігнатьєва обіграли своїх одноліток з Австрії, Італії, Угорщини та Румунії, поступившись тільки японцям в стартовому поєдинку турніру. Таким чином юніорська збірна вперше з 2009 року змогла підвищитися в класі і вже в наступному році виступить в Дивізіоні 1А. Нагадаємо, що в складі юніорської збірної України чемпіонами світу стали 10 гравців клубів Української хокейної ліги. Найбільше гравців до збірної - п'ять - делегував «Білий Барс». Ще чотири хокеїста представляють МХК «Динамо», один - ХК «Кременчук».

Зазначимо, що юніорська збірна України в наступному році - з 18 по 28 квітня - зіграє у французькому Греноблі. Протистояти нашим хлопцям в Дивізіоні IA будуть збірні Франції, Німеччини, Данії, Казахстану і Норвегії.

2e6f9b4f86245ee19dc4670d0ab1d9a1_01Юніорська збірна України вперше з 2009 року виступить у дивізіоні IA

Рекорди Української хокейної ліги

Говорячи про підсумки 2018 року, також варто відзначити пам'ятні дати, ювілейні шайби і рекордні цифри, які встановили гравці клубів УХЛ. У зустрічі сезону 17/18 між МХК «Динамо» і «Вовками» 20 січня 2018 року була закинута 1500-а шайба серед матчів першого етапу чемпіонату - її в ворота Владислава Гурка відправив форвард «Вовків» Олексій Овчинников. А в жовтні цього року форвард «Донбасу» Ілля Коренчук відзначився ювілейного 2000-ю шайбою в регулярних чемпіонатах Української хокейної ліги.

Також в минулому сезоні була встановлена рекордна безпрограшна серія - таким досягненням зміг відзначитися чинний чемпіон України - «Донбас», який не втрачав очки 37 поєдинків поспіль. Про рекорд сезону 10/11 заговорили, коли «Донбас» виграв близько 18 матчів поспіль, і до клубного рекорду залишалося всього 10 ігор. А коли рахунок безпрограшних поєдинків перевалив за рекордні 28 матчів, то всім залишалося тільки вважати на скільки ще вистачить напору і вогню в очах донецьких гравців.

Рекордна серія (причому рекордна вона для всього українського хокею в принципі) тривала до 37 матчів, коли «Білому Барсу» в нелегкій поєдинку вдалося вперше в сезоні завдати поразки «Донбасу». А відразу після цього донеччани ще раз втратили очки - на цей раз в матчі з «Кременчуком», в якому донецький клуб виграв в серії післяматчевих кидків. Варто зазначити, що в плей-офф донеччани зазнали лише однієї поразки - спочатку з сухим рахунком в серії донецький клуб обіграв МХК «Динамо» в півфінальних поєдинках, а потім з рахунком в серії 4: 1 вирвав перемогу у кременчужан, завоювавши таким чином золоті медалі чемпіонату.

a6cbe4b89f99c5936ecfa6e8a9af9701Донецький Донбас наразі є чинним чемпіоном УХЛ

Ще однією рекордною серією в 2018 році відзначився найкращий форвард донеччан Віталій Лялька, який набирав результативні бали в 18 поєдинках поспіль. Варто зазначити, що нападник донецького клубу побив рекорд Володимира Чердака за кількістю матчів регулярного чемпіонату поспіль з набраними очками.

На рахунку у лідера харків'ян було 17 матчів з набраними балами, в яких він набрав 41 (19 + 22) очко. Варто зазначити, що в трьох матчах з 17-ти форвард відзначався ще в формі «Донбасу» в останніх матчах першого етапу сезону 16/17, а решта 14 віднеслися до поточного сезону в складі МХК «Динамо».

Перервалася серія Володимира в матчі проти донеччан, коли форвард був вилучений до кінця поєдинку за гру високо піднятою ключкою на третій хвилині матчу.

Що стосується Віталія Ляльки, то в 18-ти поєдинках поточного сезону 9-й номер донеччан набрав 43 (24 + 19) очок - що є абсолютним рекордом Української хокейної ліги і в плані набраних очок, і в плані кількості поєдинків з набраними результативними балами.

До слова, саме Лялька відзначився найкрасивішою шайбою минулого сезону, а відео цього року набрало рекордну кількість переглядів на офіційному Youtube-каналі УХЛ.

Варто зазначит, що в 2018 році на фінальному матчі між «Кременчуком» та «Донбасом» був побитий рекорд відвідуваності УХЛ - в березні 2018 року на ЛА «Айсберг» повболівати за улюблений клуб і отримати насолоду від видовищного хокею прийшло більше 1100 глядачів.

Грізний новачок ліги - херсонський «Дніпро»

Напевно, найбільш резонансною і найгучнішою подією цього міжсезоння стала новина про той, що до Української хокейної ліги в сезоні 18/19 приєднатися херсонський «Дніпро».

Зазначимо, що херсонський «Дніпро» - нове ім'я на карті професійного хокею України. На зорі XXI століття клуб з такою назвою виступав у Першій лізі чемпіонату України з хокею, а в сезоні 2009/10 - в Дивізіоні Б української першості. Також за підсумками сезону 2017/18 херсонська ДЮСШ вперше в своїй історії завоювала звання найкращої хокейної школи України - її вихованці стали володарями срібних медалей в вікових категоріях U-20, U-16, U-12.

До слова, херсонський клуб видав дуже потужний старт поточного сезону і на даний момент займає першу сходинку в турнірній таблиці з 67 набраними очками в 27 матчах і відірвався від найближчого конкурента на 5 балів.

.jpg_212Херсонський Дніпро видав дуже потужний старт поточного сезону і на даний момент займає першу сходинку

Досягнення Української хокейної ліги

2018 року Українська хокейна ліга увійшла в топ-10 ліг світу за кількістю підписників на Facebook. За два роки існування Української хокейної ліги на офіційну сторінку в Facebook підписано понад 50 000 чоловік, і їх кількість стрімко зростає. З такою цифрою УХЛ змогла обігнати навіть сторінку, присвячену основному командному виду спорту - футболу (УПЛ - 29 165 підписників).

З огляду на таку стрімку тенденцію розвитку Ліги можна сміливо говорити про те, що копітка робота з уболівальниками, клубами і гравцями дійсно творить дива. Так, в порівнянні з провідними світовими лігами, сторінки яких набирають понад 100 000 підписників, УХЛ поки не змагається. Але тут потрібно враховувати те, що Ліга існує всього два роки і це тільки перші етапи її розвитку. Адже спочатку УХЛ була створена, щоб через кілька років підняти рівень цього виду спорту за рахунок розширення аудиторії та залучення все нових і нових уболівальників.

Хоч результати роботи Ліги дійсно досить високі, але на цьому УХЛ зупинятися точно не буде, адже з кожним новим сезоном до лав уболівальників і любителів хокею приєднується все більше і більше людей. А це дає величезний поштовх і до розвитку національного чемпіонату, і до зростання професіоналізму збірних, які будуть радувати українських уболівальників перемогами на міжнародній арені.

Тому в подальшому УХЛ планує йти тільки вперед, розвиватися і вдосконалюватися, ставати ближче до своїх уболівальників і розширювати свою аудиторію, адже, як не крути, а результати виконаної роботи свідчать про те, що УХЛ подає дуже непогані надії на майбутнє українського хокею. Залишається тільки зберігати і нарощувати тенденції розвитку і, звичайно ж, прагнути тільки до нових вершин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: