Футбольні клуби, що зникли. Де зараз «Таврія», «Кривбас» та інші

Футбольні клуби, що зникли. Де зараз «Таврія», «Кривбас» та інші
Гравці Таврії після перемоги над Динамо у матчі за чемпіонство

«Главком» згадує українські клуби, які виступали на вищому рівні, але через різні причини скотилися до нижчих ліг або остаточно зникли з футбольної карти країни

Зникнення футбольного клубу з мапи України сьогодні сприймається вже як буденність. Протягом останнього десятиліття ця тенденція набрала небачених досі обертів. Економічна криза, важке фінансове становище клубів... Руку приклав і сусід, який анексував Крим та розв'язав війну на Сході України.

«Главком» склав перелік українських клубів, які виступали на вищому рівні, але через різні причини скотилися до нижчих ліг або остаточно зникли з футбольної карти країни. У першій частині мова піде про команди: «Кривбас» (Кривий Ріг), «Таврія» (Сімферополь) та «Металург» (Донецьк).

«Кривбас» (Кривій Ріг)

Український футбольний клуб з Кривого Рогу, заснований 1927 року при руднику імені Дзержинського. З 1992 по 2013 роки виступав у вищому дивізіоні чемпіонату України, 12 червня 2013 року клуб було розформовано.

Найвище досягнення у чемпіонаті України

«Кривбас» грав у вищій лізі чемпіонату України, починаючи з сезону 1992/1993. Найбільш успішними для клубу можна вважати сезони 1998/1999 і 1999/2000 (третє місце в чемпіонаті і путівка в Кубок УЄФА). Крім того, в сезоні 1999/2000 «Кривбас» був фіналістом Кубка України.

Виступи у єврокубках

Виступи клубу в єврокубках були вкрай невдалими. У сезоні 1999/2000 «Кривбас» здолав «Шамкір» з Азербайджану у кваліфікаційному раунді (2:0 і 3:0), але поступився італійській «Пармі» у першому раунді (2:3 і 0:3). У сезоні 2000/2001 криворіжці вилетіли в першому ж раунді, поступившись французькому «Нанту» з загальним рахунком 0:6 (0:1 і 0:5).

platonov-3Валентин Платонов у матчі проти Парми

Причина зникнення

Наприкінці березня 2013 року президент «Кривбаса» Олександр Лівшиць спростував чутки про припинення спонсорування команди Ігорем Коломойським, частка якого становить майже 50% у фінансуванні клубу, а також підтвердив інформацію про заборгованість перед гравцям за 3 місяці.

Вже на початку квітня 2013 року стало відомо, що у «Кривбаса» серйозні фінансові проблеми через припинення фінансування і команда в такому випадку може дограти сезон 2012/2013 років, а по тому не пройти атестацію на наступний сезон.

15 травня 2013 року Комітет Федерації футболу України з атестації футбольних клубів видав ліцензію на участь у сезон 2013/2014 років років у Прем'єр-лізі з умовою, що клуб має погасити до 14 червня 2013 року всі існуючі заборгованості.

Після цього, у ЗМІ з'явилась інформація, що Ігор Коломойський продовжить фінансування клубу. Водночас, президент «Кривбасу» Олександр Лівшиць та генеральний директор клубу Олександр Затулко, коментуючи ситуацію, заявили, що у випадку, якщо у команди не з'явиться інвестор, вона може припинити існування.

19 травня 2013 року головний тренер «Кривбасу» Олег Таран подав у відставку, мотивуючи це невизначеністю подальшої долі команди. Пізніше, 23 травня 2013 року, «Кривбас» офіційно повідомив, що через фінансові труднощі команда не зможе поїхати на виїзний матч 30-го туру, у якому він мав зіграти у Луцьку з «Волинню», через що клубу було зараховано технічну поразку з рахунком 0:3.

Також на виїзний поєдинок до Луцька не поїхала й молодіжна команда «Кривбасу». Сезон 2012/2013 років у Прем'єр-лізі «Кривбас» завершив на 7-му місці. У червні 2013 року клуб позбувся ліцензії і втратив статус професійного, оскільки борг команди перед футболістами та працівниками клубу склав $4 млн. Була розпочата процедура банкрутства.

Повернення на футбольну мапу України

У грудні 2013 року «Кривбас» подав документи на участь у другій лізі, починаючи з сезону 2014/2015 , проте в подальшому не з’явився на змагання. З 2015 року «Кривбас» бере участь в чемпіонаті Дніпропетровської області.

«Таврія» (Сімферополь)

Український футбольний клуб із Сімферополя, Крим. Існував із 1958 по 2014 рік.

Найвище досягнення у чемпіонаті України

Перший чемпіонат України з футболу відбувся 1992 року, Україна проводила по системі «осінь-весна», для того щоб, синхронізувати його з єврокубковим сезоном і більшістью європейських чемпіонатів, чемпіонат тривав всього півроку.

20 команд були розбиті на дві групи. Переможці групи в очному поєдинку виявляли чемпіона. Під керівництвом Анатолія Заяєва, «Таврія» виступала в групі «А». Перший матч «Таврія» зіграла проти «Зорі» з Луганська та перемогла з рахунком 2:1. В ході сезону «Таврія» зайняла перше місце пропустивши при цьому найменшу кількість голів (9).

В очному поєдинку «Таврія» перемогла київське «Динамо» з рахунком (1:0) і стала Першим чемпіоном незалежної України з футболу завдяки голу Сергія Шевченка.
16 травня 2010 «Таврія» вперше стала володарем Кубка України, обігравши в фіналі в додатковий час команду «Металург» з Донецька.

4 липня 2010 року в матчі за Суперкубок України «Таврія» зустрічалася з донецьким «Шахтарем», в результаті «гірники» виграли з розгромним рахунком (7:1), єдиний гол за «Таврію» забив Максим Фещук.

tavriya-19921992-й рік. Таврія з чемпіонським Кубком

Виступи у Єврокубках

Сімферопольський клуб – перший представник незалежної України в Лізі чемпіонів. Чемпіон України тоді зіграв на рівні своїх можливостей: в першому колі «Таврія» пройшла ірландський «Шелбрун», а у другому двічі поступилася швейцарському «Сьону».

Єдиний виступ у Лізі Європи нічого доброго не приніс – в 2010-му обидва матчі кримчани програли «Байєру» (0:3, 1:3).

Причина зникнення

Клуб припинив своє існування у 2014 році у зв'язку з анексією Криму Росією. Це рідкісний випадок, коли команда зникла не через припинення фінансування.

Повернення на футбольну мапу України

У вересні 2015 року президент Федерації футболу України Андрій Павелко оголосив про початок відродження «Таврії» в Херсоні. За словами Павелка, дане рішення було узгоджено з УЄФА, щоб «Таврія» могла представляти Україну в єврокубках.

Для «Таврії» в Херсоні планувалося будівництво стадіону за програмою УЄФА «Хет-трик». Була сформована ініціативна група з відродження «Таврії», яку очолив Сергій Куніцин.

У зв'язку зі складнощами в пошуках інвестора і виділення землі під будівництво стадіону в Херсоні, ініціативна група з відродження «Таврії» обрала місцем для базування клубу місто Берислав, де вже є необхідна для клубу інфраструктура.

Було оголошено про створення робочої групи, яка в підсумку склала бюджет клубу для участі в аматорському чемпіонаті України, а також зайнялася пошуком футболістів і персоналу. 27 серпня 2016 року в Бериславі відбулися установчі збори Федерації футболу Криму, на якому розглядалося питання про відновлення діяльності футбольного клубу «Таврія» (Сімферополь).

29 серпня 2016 року ФК «Таврія» (Сімферополь) був заявлений для виступу в чемпіонаті України з футболу серед аматорів 2016/2017.

У листопаді 2016 року «Таврія» подала заявку на атестацію ФФУ для участі з сезону 2017/2018 рр. в другій професійній лізі України.

«Металург» (Донецьк)

Український футбольний клуб з Донецька. Заснований 17 червня 1996 року. Грав на стадіоні «Металург», раніше грав на стадіоні «Шахтар». Виступав в українській Прем'єр-лізі.

Найвище досягнення у чемпіонаті України

У сезонах 2001/2002, 2002/2003 та 2004/2005 «Металург» посідав третє місце у Вищій лізі, а також тричі доходив до півфіналу і двічі до фіналу кубка України.

Виступи у єврокубках

Свого часу донецький «Металург» був частим учасником клубних турнірів Європи – втім, нічого там не добився. Більш того, на рахунку цієї команди – найбільша поразка у всій загальній українській єврокубковій історії (0:8 від «Вердера» в 2002).

Максимальне досягнення донеччан – проходження двох раундів в 2009 (перемоги над білоруським МТЗ-РІПО і словенським «Інтерблоком», а потім поразка від віденської Аустрії.

Причина зникнення

У червні 2015 року у зв'язку з неможливістю клубу перебувати в Донецьку (війна на Донбасі) та фінансовими обмеженнями акціонерів, донецький «Металург» був об'єднаний з дніпродзержинською «Сталлю», яка, як і «Металург», фінансувалася концерном ІСД.

У зв'язку з тим, що атестат відповідності вимогам Прем'єр-ліги на сезон 2015/2016 отримав саме «Металург», об'єднана команда продовжила виступи у Прем'єр-лізі під старою назвою.

Перед новим сезоном «Металург» очолив новий головний тренер – Володимир Мазяр, який раніше тренував Дніпродзержинську «Сталь». Ближче до старту чемпіонату президент «Сталі» Максим Завгородній повідомив, що «злиття клубів не вийшло».

Завгородній пояснив, що він не може пов'язувати свій клуб з тривалим життям «Металурга», у якого є маса всіляких наслідків, ймовірно маючи на увазі можливі борги донецького клубу перед УЄФА в розмірі 5 мільйонів євро.

У той же день засновники клубу Олег Мкртчан і Сергій Тарута направили лист у Прем'єр-лігу, в якому заявили про банкрутство «Металурга».

Далі буде...

Олексій Мурзак, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: