Кубок України. «Зоря» - «Шахтар»: фатальність останніх хвилин для луганського клубу

Кубок України. «Зоря» - «Шахтар»: фатальність останніх хвилин для луганського клубу
Усі фото ФК «Шахтар»

«Зоря» була близькою до того, щоб вибити «Шахтар» з Кубку України, але програла в екстра-таймі 3:4

Сліпий жереб звів двох учасників від України у нинішніх єврокубках уже в 1/8 фіналу внутрішнього Кубка. «Зоря» була номінальним господарем поєдинку проти «Шахтаря» у Запоріжжі. Зазначимо, що до цього у Кубку України шляхи цих команд, що дивно, перетнулися лише одного разу. Коли вони грали між собою у фіналі турніру у 2016 році (перемога «гірників» 2:0).

Те, що протистояння буде принциповим, стало зрозуміло зі стартового складу донеччан. Паулу Фонсека випустив фактично основний склад. Не було тільки травмованих Бернарда та Марлоса, яких вимушено замінили Дентіньо й Алан Патрік. А у захисті замість Ордеця вийшов у старті Хочолава. Юрій Вернидуб здивував відсутністю у заявці Юрі та Сіласа, які непогано проявили себе у матчах Ліги Європи. Крім того, наставник «Зорі» не міг розраховувати на травмованих Прийму, Калітвінцева та Пилявського.

Луганська команда почала зустріч доволі жваво – уже на першій хвилині ударом відзначився Луньов. «Чорно-білі» організували ще кілька атак, після чого віддали ініціативу номінальним гостям. І от, коли здалося, що «Шахтар» остаточно заволодів м’ячем, «Зоря» провела разючу контратаку. Громов віддав на хід Луньову, який вийшов віч-на-віч з П’ятовим і пробив точно у ближній кут. Представники донецького клубу можуть дорікати у цьому моменті боковому арбітру, адже він не помітив, що форвард луганців, швидше за все, перебував у невеличкому офсайді.

«Шахтар» був приголомшений таким перебігом подій, але досить швидко прийшов у себе. «Зоря», звичайно ж, відійшла у захист і ставку зробила на контратаки. У гостей особливо активним був лівий фланг «гірників». Ісмаїлі багато підключався до атак, та щоразу його передачам не вистачало точності. З навісними подачами впевнено справлялися захисники і Лунін. Найреальнішу нагоду у складі «Шахтаря» у першому таймі мав на 45-й хвилині Дентіньо, проте воротар впорався з його ударом з 12-ти метрів.

У відповідь «помаранчево-чорні» отримали дуже швидку контратаку. Пройшов пас на Громова, нападник вийшов на П’ятова, обіграв того і з гострого кута пробивав у, здавалося, порожні ворота. Однак самовіддано у підкаті зіграв Степаненко, який ціною ушкодження (після підкату Тарас влетів у стійку) виніс м’яч майже з лінії воріт. Ось так, маючи повну перевагу, «Шахтар» ледь не пішов на перерву, програючи у два м’ячі.

dsc_7451

Паулу Фонсека

Усі сподівання прихильників «Шахтаря» у перерві зводилися до того, що Фонсека зможе налаштувати своїх підопічних на другий тайм, і команда запише у свій актив черговий камбек. Натомість, уже на шостій хвилині другої половини зустрічі «Зоря» вдруге приголомшила чинного чемпіона України. Бабенко знайшов на правому фланзі Караваєва, той увірвався у штрафний майданчик і прострілив у центр штрафного майданчика, де Гордієнку не склало зусиль переправити м’яч у сітку воріт повз П’ятова. Це взяття воріт дуже схоже на другий гол «Зорі» у ворота «Герти» у Лізі Європи.

На Фонсеку у ці хвилини було важко дивитися. Складалося враження, що наставник «гірників» перебував у фрустрації. Португальський фахівець лише на 66-й хвилині прийшов до тями, випустивши Коваленка. Віктор через кілька хвилин мав нагоду на гол, але пробив над воротами після навісу зі стандарту. Те, що не вийшло у Коваленка, вдалося Феррейрі на 72-й хвилині, коли він замкнув прострільну передачу з лівого флангу від Ісмаїлі.

«Зоря» після пропущеного м’яча втратила впевненість у собі, а «Шахтар» побіг уперед, відчувши, що може врятувати матч. Пройшло ще кілька хвилин, і Лунін з кута витягнув удар головою Феррейри. Юрій Вернидуб же замінами старався збити темп суперника та закликав підопічних уважніше діяти у захисті. Ті, на жаль для свого тренера, не дослухалися до вказівок. Чечер відверто зірвав швидкий прохід Тайсона, за що отримав картку, яка для нього у цьому поєдинку стала другою. Так на 82-й хвилині «Зоря» залишилася у меншості.

На останніх хвилинах основного часу Фонсека кинув усі сили в атаку, випустивши Бланко Лещука замість центрального захисника Хочолави. Та не йому, а Феррейрі судилося стати героєм «гірників» у цьому поєдинку. На першій компенсованій хвилині Факундо не втримали під час кутового, і він головою переправив м’яч у дальній кут – «Шахтар» вирвав нічию та перевів гру в екстра-тайм.

dsc_7643

Було зрозуміло, що у меншості «Зоря» мала вкрай обмаль шансів на успіх у цьому протистоянні. Луганцям залишалося терпіти, розраховувати на кураж Луніна та сподіватися на те, що суперник заграється в атаці та пропустить контратаку. Воротар продовжував робити сейви, але і він нічого не зміг вдіяти з рикошетом від Гордієнка після навісу Коваленка з гострого кута. М’яч зрадницьки перелетів Луніна, влучив у стійку та влетів у сітку воріт «Зорі».

Напевно, донеччани зарано повірили, що вони виграли цей матч. Бо інакше пояснити грубі помилки у захисті на старті другого додаткового тайму язик не повертається. П’ятов з Патріком догралися до втрати, а статечна гра Ракицького як останнього захисника призвела до того, що Харатін вискочив на «побачення» з П’ятовим і спокійно пробив повз того у дальній кут.

Та і це ще було не все! Команди відверто втомилися, тому все вирішила перша ж помилка в обороні. Її припустилися луганці. На 117-й хвилині Бланко Лещук отримав м’яч у штрафному майданчику, відтіснив Каменюку і не зовсім прицільно, та все ж пробив. М’яч влучив у Гордієнка, рикошетом від якого закотився у кут воріт. Лунін до такого не був готовий. Часу відігратися у «Зорі» вже не було. А Гордієнко, який міг стати автором переможного голу, у підсумку привіз у свої ворота два автоголи та став антигероєм зустрічі. Хоча звинувачувати Артема у тому, що він відчайдушно намагався допомогти команді, не доводиться.

dsc_7795

Отож, донецький «Шахтар» у важкому протистоянні вирвав у «Зорі» путівку у чвертьфінал Кубку України. Фатальними для луганців стали вилучення Чечера та незібраність на останніх, вирішальних хвилинах, за що вони і поплатилися.

Кубок України з футболу

1/8 фіналу

«Зоря» (Луганськ) – «Шахтар» (Донецьк) – 3:4 д.ч. (1:0, 1:2, 0:1)

Голи: 1:0 – Луньов (12), 2:0 – Гордієнко (51), 2:1 – Феррейра (72), 2:2 – Феррейра (90+1), 2:3 – Гордієнко (99, а/гол), 3:3 – Харатін (106), 3:4 – Гордієнко (117, а/гол)

«Зоря»: Лунін, Сухоцький (Каменюка, 80), Опанасенко, Сваток, Чечер, Гордієнко, Андрієвський, Бабенко (Харатін, 85), Луньов, Караваєв, Громов (Кочергін, 77)

«Шахтар»: П’ятов, Бутко, Хочолава (Бланко Лещук, 85), Ракицький, Ісмаїлі, Степаненко (Коваленко, 66), Фред, Тайсон, Дентіньо (Зубков, 72), Алан Патрік, Феррейра

Попередження: Степаненко (28), Феррейра (34), Бабенко (38), Фред (59), Лунін (68), Чечер (78), Опанасенко (95)

Вилучення: Чечер (82)

Ярослав Твардовський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: