Повністю українською: посол ЄС привітав Україну з 30-річчям незалежності (відео)

Повністю українською: посол ЄС привітав Україну з 30-річчям незалежності (відео)
Посол ЄС записав привітання українською мовою і процитував Шевченка
Скріншот із відео

Матті Маасікас опанував українську менш ніж за рік

Посол Європейського Союзу Матті Маасікас привітав Україну з 30-ю річницею незалежності українською мовою. Відеозверення опублікувало представництво ЄС в Україні.

«Я родом з Естонії і я добре розумію справжнє значення незалежності, звільнення з тенет імперії. Це означає, що народ залишає негативний досвід позаду, відновлює свою ідентичність і право вирішувати власну долю. За словами Тараса Шевченка, «у своїй хаті – своя правда, і сила, і воля». Український народ ліпше знає, що для нього найкраще», – зазначає Матті Маасікас.

Він згадує, що з перших днів незалежності ЄС стояв пліч-о-пліч з Україною та її народом, а в 2013 році захист європейських прагнень українців став ключовою рушійною силою Євромайдану.

«Для українців Угода про асоціацію символізує політичну волю до подальших перетворень. Їхні підвалини – це відданість демократії, верховенству права, правам людини і основоположним свободам. Це наші спільні цінності», – каже посол.

Матті Маасікас зазначив, що Україна за свої 30 років незалежності долала численні перешкоди, а незаконна анексія Криму Росією і агресія під проводом Росії на сході досі залишаються надзвичайним викликом.

«Європейський вибір і європейські прагнення України повністю визнаються Європейським Союзом. Ми підтримуємо стратегічні завдання і зовнішньополітичні пріоритети України… Ми поділяємо спільні зобов’язання щодо зміцнення політичної асоціації та економічної інтеграції», – зазначає Матті Маасікас.

Він додає, що зараз Україна стала одним з пріоритетних партнерів ЄС і одним з найбільших отримувачів фінансової допомоги.

«ЄС одностайний у солідарності з Україною. Ви продовжуєте боротися за свою свободу. Євросоюз непохитно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, а невизнання незаконної анексії Криму залишається незмінним.

Як Європи немає без України, так немає і безпечної Європи без незалежної і безпечної України. ЄС є і залишиться найбільшим і найнадійнішим партнером України», – зазначає Матті Маасікас.

Матті Маасікас, рідною мовою якого є естонська, опанував українську менш ніж за рік. Він публічно пообіцяв вивчити мову у листопаді 2019 року, а вже у жовтні 2020 року на зустрічі з урядом виступив повністю українською мовою.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: