Вчені отримали новий якісний знімок Нептуна

Вчені отримали новий якісний знімок Нептуна

Наземний телескоп VLT зняв Нептун краще Хаббла

За допомогою приймача MUSE, встановленого на наземному телескопі VLT, і нової системи адаптивної оптики астрономи отримали знімки Нептуна і далекого зоряного скупчення. За якістю отримані зображення перевершують аналогічні знімки, зроблені космічним телескопом Хаббл. Аналогічні системи встановлюються і на інших наземних телескопах, що дозволить в подальшому отримувати зображення астрономічних об'єктів у видимому діапазоні довжин хвиль з чіткістю, яка не поступається орбітальним обсерваторіям, і більш повно вивчити їх властивості та еволюцію, повідомляється в прес-релізі на сайті Європейської Південної обсерваторії.

Одна з головних проблем, що обмежують роздільну здатність наземних телескопів, - атмосферна турбулентність, що призводить до розмиття і погіршення якості зображень астрономічних об'єктів. Для усунення цієї проблеми можна або вивести наглядова інструмент в космос, або компенсувати спотворення за допомогою методів адаптивної оптики. Чим більше факторів враховує подібна система корекції зображення (залежність турбулентності від висоти, різний внесок різних шарів атмосфери в спотворення), тим більше деталей вдається розгледіти на одержуваних знімках.

Одна з найпотужніших наземних систем для спостереження за космосом - комплекс оптичних телескопів VLT (Very Large Telescope), який знаходиться в Чилі і складається з чотирьох основних 8,2-метрових телескопів і чотирьох додаткових 1,8-метрових телескопів, що працюють в обширній області електромагнітного спектра - від ближнього ультрафіолетового до середнього інфрачервоного діапазону. У лютому цього року інженерам вдалося об'єднати світлові потоки від усіх чотирьох 8,2-метрових основних телескопів і зробити VLT найбільшим з існуючих зараз в світі оптичних телескопів, з еквівалентною апертурою 16 метрів.

Порівняння двох знімківПорівняння двох знімків

Тепер астрономи повідомляють про результати тестових спостережень, проведених на одному з основних телескопів VLT з використанням багатоканального спектрографа MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) в режимі малого поля і системи адаптивної оптики AOF (Adaptive Optics Facility).

В результаті спостережень вдалося отримати зображення Нептуна і далекого кульового зоряного скупчення NGC 6388, які за якістю перевершують аналогічні знімки, зроблені космічним телескопом Хаббл. Подібною системою вже оснащений приймач HAWK-I, що працює на іншому основному телескопі VLT, в подальшому метод «лазерної томографії» буде реалізований не тільки на нових приймачах VLT, але і для споруджуваного зараз 39-метрового телескопа E-ELT (European Extremely Large Telescope), який, після свого створення стане найбільшим в світі телескопом, що працює в оптичній і ближній інфрачервоній області спектра.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: