Чехія в ООН нагадала про анексію Криму

Чехія в ООН нагадала про анексію Криму

Чехія повністю підтримує ідею реформування ООН

Окупація Чехословаччини півстоліття тому луною віддається в сьогоднішніх подіях на кшталт окупації Криму.
Історичні паралелі провів віце-прем'єр уряді Чеської Республіки, глава МВС і МЗС Ян Гамачек, виступаючи в Нью-Йорку в суботу на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

«Досі не є даністю те, що всі країни, включаючи ті, що розташовані в Східній Європі, мають право вибирати свою зовнішньополітичну орієнтацію без загрози їх суверенітету і територіальної цілісності. В цьому контексті я хочу ще раз нагадати, що анексія Криму являє собою кричуще порушення міжнародного права», - заявив Гамачек.

Заступник глави чеського уряду нагадав делегатам, що його країна в цьому році відзначає 50-ту річницю вторгнення військ Варшавського пакту в Чехословаччину.

«Досвід вторгнення 1968 року досі має сильний резонанс не тільки в Чеській Республіці, де багато втратили віру в обіцянки в світле майбутнє, розтоптані Радянським Союзом», - зазначив він.

За словами політика, це історична подія актуально до цих пір і проявляється в «інциденти, які відбуваються в світі навколо нас». Саме в цьому контексті він згадав Україну.

Гамачек з жалем констатувала, що в останні роки Рада Безпеки ООН «характеризувався швидшою тактикою блокування, ніж співробітництва», що проявилося в нездатності діяти в низці жорстоких конфліктів.

Чехія, за її словами, повністю підтримує ідею реформування ООН, ключова роль в порядку якого відводиться саме запобігання конфліктів.

«Всі повинні ретельно працювати над тим, щоб приборкати кризи перш, ніж вони переростуть у повномасштабний конфлікт, а також подбати про постконфліктному врегулювання в країнах, де це вже сталося», - сказав віце-прем'єр ЧР.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: