На акції «жовтих жилетів» в Парижі затримано близько ста осіб

На акції «жовтих жилетів» в Парижі затримано близько ста осіб

Охорону порядку в усій країні забезпечують 69 тисяч поліцейських

Фото: @BFMTV

Антиурядові протести, що почалися у Франції місяць тому, стали менш масовими

У Франції в суботу, 15 грудня, поновилися антиурядові протести за участю руху «жовтих жилетів». На акцію в Парижі вийшли кілька тисяч людей, по всій країні протестують 33,5 тисячі осіб. Для порівняння, в минулі вихідні кількість демонстрантів досягла 125 тисяч, 10 тисяч з яких протестували в столиці.

Станом на 14.00 за місцевим часом (15.00 по Києву) в столиці і передмістях затримані 95 осіб, 63 з них - поміщені під варту, повідомляє французький телеканал BFM TV з посиланням на дані поліції. Тиждень тому в той же самий час повідомлялося про значно вищу кількість затримань - понад 500. Причина більшості арештів - підозра в приєднанні до групи, «яка готувалася до застосування насильства по відношенню до інших людей або завдання майнової шкоди».

Охорону громадського порядку на акціях протесту в усій країні забезпечують 69 тисяч поліцейських - на 20 тисяч менше, ніж тиждень тому. У той же час в Парижі за порядком стежать, як і в минулі вихідні, 8 тисяч поліцейських. В окремих місцях справа дійшла до сутичок активістами з правоохоронцями, які застосували сльозогінний газ.

На тлі протестуючих виділялися п'ять жінок, переодягнених і загримованих під Маріанну, символ Французької Республіки. Протягом близько півгодини активістки, які прийшли на протест топлес, мовчки стояли перед групою поліцейських. За інформацією ЗМІ, це була акція люксембурзької художниці Дебори де Робертіс.

Тим часом в Бельгії стався нещасний випадок, безпосередньо пов'язаний з «жовтими жилетами», передає інформагентство AFP. За його даними, в районі міста Еркелін недалеко від кордону з Францією водій загинув після зіткнення з вантажівкою, який був змушений загальмувати через учасників руху «жовті жилети», які заблокували дорогу.

Антиурядові протести тривають у Франції з середини листопада, коли представники руху «жовтих жилетів» вийшли на вулиці проти планів підвищення цін на автомобільне паливо. Після того, як уряд ввів мораторій на підвищення податків на паливо, мітингувальники стали протестувати в цілому проти реформ уряду і президента країни Еммануеля Макрона.

10 грудня Макрон заявив, що бере на себе «частину відповідальності» за нинішню кризу і погодився виконати ряд вимог демонстрантів. Зокрема, він пообіцяв з січня 2019 року підвищити на 100 євро мінімальний розмір щомісячної заробітної плати. Президент також повідомив, що в 2019 року не буде підвищений рівень соціальних зборів з пенсіонерів, доходи яких не перевищують 2000 євро на місяць, а оплата праці в понаднормові години не буде обкладатися податками і соціальними зборами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: