Нафтові компанії РФ хочуть перекласти збитки через санкції на західних партнерів

Нафтові компанії РФ хочуть перекласти збитки через санкції на західних партнерів
Покупці нафти незадоволені вимогами російських партнерів

«Роснефть», «Газпромнефть» і «Сургутнефтегаз» вимагають від західних покупців нафти оплати не в доларах, а в євро, а також сплати усіх штрафів у разі, якщо на заваді угодам стануть санкції США

Російські найбільші енергетичні компанії намагаються захиститися від американських санкцій. Вони вимагають від західних покупців нафти проводити оплату в європейській, а не американській валюті, а також хочуть перекласти на них можливі штрафи у випадку застосування до них санкцій. Про це у п'ятницю, 9 листопада, повідомила агенція Reuters з посилання на власні джерела.

Найбільший російський виробник нафти «Роснефть», а також третя і четверта компанії у країні «Газпромнефть» і «Сургутнефтегаз» вимагають від своїх західних партнерів перегляду контрактів на 2019 рік, повідомило видання з посиланням на сім джерел в західній нафтовій галузі. В російських компаніях не прокоментували цю ситуацію.

Покупці нафти незадоволені такими вимогами російських партнерів. «Це частина тенденції - російська нафтова промисловість працює над пом'якшенням ризиків нових санкцій. Покупці, своєю чергою стверджують, що вони не можуть нести цих ризиків, тому ми намагаємося знайти компроміси», - розповів один зі співрозмовників агенції з боку покупців нафти.

Переговори щодо умов купівлі нафти тривають. Але за даними джерел Reuters, деякі компанії вже дійшли компромісних рішень із російськими енергетичними гігантами. Приміром, одна велика компанія з ЄС вже погодилась купувати нафту у «Сургутнефтегаза» за євро в обмін на скасування штрафів, пише агенція. «Ми заявляли про те, що якщо санкції зроблять неможливою оплату навіть за нафтовий вантаж, то як же ж ми повинні будемо платити штрафи», - повідомило джерело видання.

Перший указ щодо запровадження санкцій проти Росії за дії, які «підривають демократичні процеси в Україні; загрожують її миру, безпеці, стабільності, суверенітету і територіальній цілісності і сприяють незаконному привласненню її активів» тодішній президент США Барак Обама підписав у 2014 році. Три наступні укази розширювали застосування санкцій за агресивні дії щодо України. Санкції вже продовжувалися кілька разів. За чинного президента США Дональда Трампа санкції щодо РФ були продовжені до 6 березня 2019 року.

У випадку з нафтовими компаніями ідеться про можливі нові санкції США, запровадження яких у Росії очікується найближчими тижнями.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: