Патріарх Варфоломій звернувся до українців з приводу підписання Томосу

Патріарх Варфоломій звернувся до українців з приводу підписання Томосу
Варфоломій відзначив, що Константинополь своїм рішенням реалізує відновлення причастя мільйонів вірних
Фото: Богдан Тимошенко

Варфоломій зауважив, що українці мали право просити і вимагати автокефалії

Вселенський патріарх Варфоломій звернувся до українців та голови Православної церкви України митрополита Київського Епіфанія з приводу підписання Томосу. Це відбулося після підписання Томосу.

Патріарх Варфоломій виступав грецькою, переклад промови оприлюднив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

У промові патріарх Варфоломій ще раз аргументував рішення Константинополя щодо надання Томосу.

«Побожний Український нарід чекав цього благословенного дня цілих сім століть. І ось, для нього також прийшла пора, так само, як і для багатьох інших православних народів, щоб насолоджуватися священним даром визволення та незалежності, стаючи вільним від будь-якого зовнішнього тиску і втручання, які досить часто були не на користь власної ідентичності.

Ваше блаженство, Ви мали повне право просити і вимагати автокефалії. Це було право і привілей Вашої Константинопольської Церкви-Матері дарувати Вам статус автокефалії. Ми щиросердно молимося, що Ви доведете, що є гідними цього дару і занурите себе, як улюблені побратими інших Церков-сестер у все-Православну єдність та співпрацю, а також у нашу спільну присутність і працю у сучасному світі, який є спраглий невичерпних духовних скарбів Православ’я», - заявив Вселенський патріарх.

Варфоломій також відзначив, що Константинополь своїм рішенням реалізує «відновлення спілкування/причастя мільйонів вірних на Вашій землі (українській – ред.), які раптово опинилися поза канонічністю та спілкування, не маючи у тому своєї вини».

Нагадаємо, у Стамбулі 5 січня проходила церемонія підписання Томосу для автокефалії Української православній церкві. На церемонію прибули представники української влади та духовенства. Зокрема на церемонії були присутні президент Петро Порошенко, спікер Верховної Ради Андрій Парубій, перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, міністри культури, оборони, іноземних справ.

Томос було підписано у Соборі святого Георгія під час архієрейського служіння.

Церемонія вручення Томосу відбудеться 6 січня.

Перед підписанням Вселенський патріарх Варфоломій, митрополит Київський Епіфаній та президент України Петро Порошенко провели переговори у резиденції Константинопольського патріарха.

Вранці 5 січня президент Порошенко зустрівся із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: