Пономарьов пояснив, чому не треба тиснути на росіян через фактор співучасті у злочинах Путіна

Пономарьов пояснив, чому не треба тиснути на росіян через фактор співучасті у злочинах Путіна
Ілля Пономарьов, екс-депутат Державної Думи РФ.
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

Путін піде від старості або з інших причин, але після цього буде дуже глибока криза, на фоні якої це усвідомлення – ми злочинці – прийде остаточно, - заявив Пономарьов

Осмислення росіянами своєї вини у співучасті скоєння злочинів Путіна наступить після глибокої кризи, як це було у гітлерівській Німеччині. Таку думку висловив російський опозиціонер, колишній депутат Державної думи РФ Ілля Пономарьов під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Я вважаю, що якщо людина платить податки в країні, яка веде війну, то це означає, що ця людина оплачує війну. Але з іншого боку, що можна робити, аби їх не платити? Напевно на такий акт мужності готові не так багато людей», - розмірковує Пономарьов.

Він також зауважує, що до того ж є внутрішньо психологічний конфлікт - визнати такий стан речей важко. «В опозиційному середовищі ми постійно ведемо дискусію, наскільки треба це питання педалювати. Нам треба не тільки займати високу моральну позицію, але і добитися політичних змін, змінити владу, що буде проводити іншу політику щодо Криму, Донбасу і почне процес примирення з Україною, а також повернення незаконно окупованих територій», - продовжує політик.

На його переконання, треба бити в точку зниження рівня життя через анексію Криму. «Тому що, якщо тиснути на фактор співучасті, а для багатьох це вкрай неприємна правда, не спрацює. Треба наглядними прикладами – пусто стало в холодильниках, обмаль грошей в кишенях. Це все наслідок розв’язаної війни з Україною. Дуже довго не було в головах росіян причинно-наслідкового зв’язку між фактором анексії Криму і зубожінням. А зараз цей зв'язок починає вибудовуватися. Тому останні соціологічні данні і свідчать про те, що кількість підтримки анексії півострова впала в два рази», - зауважує Пономарьов.

Наступним етапом для росіян має бути визнання себе винними. «Сьогодні ситуацію і дії Росії правильно порівнювати з гітлерівською Німеччиною. Для того, щоб зрозуміти, що буде відбуватися з психологією росіян, треба подивитися на те, що відбувалося з психологією німців тоді. Я не вірю в генетичну агресивність росіян. Я вірю в те, що росіяни переживали постімперську травму, яка виникла після розпаду СРСР, так званий веймарський синдром. Якщо ми уявимо собі, що в 1943 році спроба державного перевороту проти Гітлера, яку робили німецькі генерали, була б успішною, я думаю, що рівень цієї рефлексії на осмислення колективної вини за агресивну війну, то і у німців він не прозвучав би. Німеччина відчула тяжку поразку, країна розпалася для того, щоб почався процес осмислення. І навіть у цих двох частинах країни ми бачили, що та країна, яка стала східною Німеччиною під радянською окупацією, де німцям казали, що німці ні в чому не винні, це все нацисти, їхня ідеологія, то після об’єднання Німеччини саме в цій частині країни розцвіли неонацистські організації», - каже російський опозиціонер.

Він сумнівається, що буде палацовий переворот в Кремлі. «В Росії все дійде саме до такого кінця, як у Німеччині, адже навряд чи буде палацовий переворот. Немає альтернативи, захід надто слабкий, не намагається домовитися ні з ким з російської правлячої еліти для того, щоб забезпечити цей переворот. Опозиція у вигляді зрозумілої альтернативи теж для громадян не існує. Тому мій прогноз, що скорботний шлях Росія дійде до кінця. Путін піде від старості або з інших причин, але після цього буде дуже глибока криза, на фоні якої це усвідомлення – ми злочинці – прийде остаточно», - резюмував Пономарьов.

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: