Поставки російського газу за кордон стали тепер дешевшими за собівартість

Поставки російського газу за кордон стали тепер дешевшими за собівартість
Рівень цін не покриває витрати «Газпрому» на податки і транспортування газу

Російські експерти сподіваються, що ціни на газ почнуть зростати ближче до зими

Поставки російського газу за кордон виявилися дешевшими за собівартість через падіння цін на європейських хабах. Про це повідомляють росЗМІ.

Російські експерти сподіваються, що ціни на газ почнуть зростати ближче до зими.

Згідно з результатами торгів, на європейських хабах в середу, 20 травня, газ коштував дешевше, ніж в Росії, навіть без урахування 30% експортного мита та витрат на транспортування (нетбек).

Ціни на газ на нідерландському хабі TTF впали майже вдвічі у порівнянні з кінцем березня (з $ 80 до $ 46-47 за 1 тис. Куб. М зараз); на найбільш наближеному до Росії хабі в Баумгертені дорожче - близько $ 62.

«Собівартість газу, якщо під собівартістю розуміти рівень ціни реалізації, при якій EBITDA стає нульовою, становить близько $ 100 за 1 тис куб. м. Це якщо включати транспортування Росією, експортне мито і транспортування Європою. Але всередині цих $ 100 є постійні витрати, наприклад, транспорт «Північним потоком» або через Україну. Тому економічно поставки для «Газпрому» до Європи вигідні, поки ціна додаткової 1 тис. куб. м складає більше $ 50-60 [на хабах]. Ціна на хабах зараз істотно нижче «бухгалтерської» собівартості (близько $ 100) і близька з граничним витратам з постачання додаткових тисяч куб. м», - повідомив старший директор групи з природних ресурсів і сировинних товарів агентства Fitch Дмитро Маринченко.

За його словами, такий рівень цін не покриває витрати «Газпрому» на податки і транспортування газу.

Директор з досліджень VYGON Consulting Марія Бєлова підтвердила, що з урахуванням експортного мита ціни на європейських хабах в середньому нижче собівартості поставок «Газпрому».

До відома, 14 травня стало відомо, що Федеральне мережеве агентство Німеччини відхилило заявку Nord Stream 2 про звільнення від вимог газової директиви ЄС, відповідно до якої «Газпром» не зможе використовувати «Північний потік-2» більше, ніж на 50%.

Як повідомлялося, у січні-квітні 2020 року обсяг видобутку газу в Росії зменшився на 8% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.

У квітні в РФ було вироблено 55,14 млрд куб. м газу, що свідчить про падіння на 14,3% щодо того ж місяця минулого року.

Раніше повідомлялося, що Польща хоче арештувати активи «Північного потоку-2». Російський газовий монополіст ВАТ «Газпром» не виконав рішення Стокгольмського арбітражного суду від 30 березня і не знизив ціну на газ для польської нафтогазової компанії PGNiG

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: