Путін розчистив ігрове поле для визначення майбутньої моделі влади в Росії, – Finanical Times

Путін розчистив ігрове поле для визначення майбутньої моделі влади в Росії, – Finanical Times

Перераховано сценарії збереження влади Путіна після 2024 року

Видання Finanical Times описало способи, якими може скористатися президент Росії Путін, щоб зберегти владу після закінчення терміну своїх повноважень на нинішній посаді в 2024 році.

Відповідно до одного з сценаріїв, який описує газета, російський лідер може знову зайняти пост прем’єр-міністра. Також у нього є можливість очолити Держраду, яка в такому випадку перетвориться в орган, який диктує дії уряду. Нарешті, у Путіна є можливість стати лідером правлячої партії, яка контролює парламент, і впливати на політику країни таким чином.

«Путіну потрібен конкретний механізм влади і важелі, які він міг би використовувати, – стверджує джерело видання, близьке до Кремля. – Йому не хочеться бути старим, який командує усіма за рахунок «морального» авторитету. Тепер у нього є кілька років для того, щоб подумати про організацію перехідного періоду. Він може без жодного ризику запустити перегони тарганів серед суперників».

На думку керівника однієї з великих російських компаній, який спілкувався з Financial Times на умовах анонімності, Путін розчистив ігрове поле для визначення майбутньої моделі влади. «Він тримав свої козирі в секреті, і тепер у нього кілька варіантів на вибір, маса часу для підготовки і жодного явного потенційного наступника, – пояснив співрозмовник видання. – Ні в кого з сильних гравців, які вважали себе потенційними наступниками, тепер немає ніякої переваги».

«Швидше за все, перестановки в уряді є спробою пом’якшити суспільне невдоволення як урядом, так і загальної соціально-економічною ситуацією в країні», – цитує видання думку аналітика консалтингової фірми Teneo Андріуса Турсу.

Політолог Гліб Павловський вважає, що зміна прем’єр-міністра ні на що не вплине. «Навіть якщо хтось вважає нового прем’єр-міністра наступником Путіна, він буде лише технічною фігурою, тому що в дійсності виконавча влада у Кремля, силових структур і наближених Путіна, – зазначив він. – Це дивний спосіб задоволення потреби в змінах, тому що насправді нічого не змінюється. Система, по суті, абсолютно та ж сама».

Подібної думки дотримується політолог Катерина Шульман, яка назвала запропоновані реформи спробою прикинутися, що дещо зміниться, в той же час залишивши все як і раніше.

«Медведєву вигідно відсидітися, поки хтось енергійніший займається непопулярними речами», – вважає джерело Financial Times, близьке до Кремля. За його словами, хоча призначення колишнього прем’єр-міністра заступником голови Ради безпеки не було підвищенням, воно дозволяє зберегти політичне майбутнє Медведєва.

15 січня після оголошення послання президента Росії Путіна Федеральним зборам, в якому глава держави окреслив ряд поправок до Конституції, уряд на чолі з Дмитром Медведєвим оголосив про відставку.
Новим прем’єр-міністром був призначений Михайло Мішустін.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: