РФ і США не можуть домовитись про розслідування хімічних атак у Сирії

РФ і США не можуть домовитись про розслідування хімічних атак у Сирії

США вивчали можливість покарати режим Башара Асада

Видання Washington Post повідомило, що минулого тижня адміністрація президента США Дональда Трампа розглядала можливість нанесення ударів по території підконтрольній Башару Асаду у відповідь на використання хімічної зброї.

Всього із початку 2018 року в Сирії було точно зафіксовано щонайменше до семи хімічних атак. Останній випадок застосування отруйних речовин для ураження мав місце відразу після прийняття резолюції Радою Безпеки ООН щодо 30-денного перемир’я в Сирії.

При цьому в соціальних мережах була запущена кампанія «Асад бомбардує Гуту хлором». Саме в рамках цієї кампанії повідомили про нове використання хімічної зброї в Хаммурії, де могло загинути більше 30 людей.

Проте російська і сирійська сторона говорять про провокації із боку повстанців, які тим самим намагаються втягнути США в конфлікт. Представник РФ при ООН і речник російського президента стверджують, що лише міжнародні експерти можуть зробити висновки чи справді була використана така зброя. При цьому РФ із листопада 2017 року продовжує блокування продовження мандату Організації заборони хімічної зброї на розслідування випадків її застосування в Сирії. Російська сторона вимагає проведення розслідування на містах, без використання даних соціальних мереж.

Російське видання Коммерсантъ вважає, що звинувачення в використанні хімічної зброї можуть стати можливістю для повалення режиму Башара Асада. У 2013 році США утрималися від масованого удару у відповідь на можливе застосування хімічної зброї режимом Башара Асада, в той час як у 2017 році американці здійснили удар у відповідь.

Окрім цього час від часу представники США, Франції і Великої Британії погрожують Дамаску застосуванням сили, у випадку доведення причетності до хімічних атак. Російські експерти вважають, що таким чином у Вашингтоні йде боротьба прихильників різних підходів щодо сирійського конфлікту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: