Різке падіння вартості американської нафти. Названа головна причина

Різке падіння вартості американської нафти. Названа головна причина
Різке скорочення споживання нафтопродуктів відбулося через поширення коронавірсу і невчасне введення карантину, - експерт

Влада Техасу могла запобігти різкому здешевленню нафти марки WTI (West Texas Intermediate), - експерт

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI», колишній заступник голови правління ВАТ «Укртранснафта» Михайло Гончар вважає, що різке падіння вартості американської нафти відбулося через тривале ігнорування губернатором Техасу поширення епідемії короновірусу. Про це експерт сказав в інтерв’ю «Главкому».

Гончар зазначив, що «лише на початку квітня відбулось введення жорсткого карантину, внаслідок чого відбувся спад бізнес-активності, що й призвело до різкого скорочення споживання нафтопродуктів, зменшення обсягів нафтопереробки та, відповідно, потреби у нафті, яка між тим продовжували надходити у великих обсягах, швидко заповнюючи вільні потужності для зберігання».

Експерт говорить, що наразі вільні потужності для зберігання нафти ще є в найбільшому з п'яти американських резервуарних парків в Кушингу (штат Оклахома), а також в штатах Техас (Х’юстон та Б’юмонт-Недерленд) і Луїзіана (Гальяно та Сент-Джеймс), але їх вистачить не більше ніж на пару тижнів.

«Обсяги зайвої нафти різко збільшуються. Трамп веде мову про те, щоб вперше в історії повністю заповнити стратегічні резерви, а також обмежити або й припинити імпорт. Ситуація з браком вільних потужностей для зберігання нафти чекає і Росію з деяким запізненням», - вважає Гончар.

Експерт пояснив, що за угодою, яка була підписана 10 квітня  «за базову цифру: скільки зараз зайвої нафти на світовому ринку, була взята цифра ОПЕК -14,7 млн барелів на добу». «У результаті домовилися, що світовий видобуток нафти буде скорочено на 9,7 млн барелів на добу», - поінформував Гончар.

Нагадаємо, станом на квітень 2020 року до складу ОПЕК входять 13 країн: Алжир, Ангола, Венесуела, Габон, Іран, Ірак, Конго, Кувейт, Лівія, Об'єднані Арабські Емірати, Нігерія, Саудівська Аравія і Екваторіальна Гвінея

ОПЕК+ - це домовленість, яка охоплює не тільки країни-члени картелю, але й низку інших: Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Казахстан, Малайзію, Оман, Південний Судан, Росію та Судан.

Як повідомлялося, ціни на всю світову нафту полетіли до низу.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: