Росія не зупиниться ні перед чим, щоб послабити Європу – Туск

Росія не зупиниться ні перед чим, щоб послабити Європу – Туск

Дональд Туск стурбований результатами виборів до парламенту Латвії

Росія під керівництвом президента Володимира Путіна становить серйозну загрозу єдності Євросоюзу. Впевненість в цьому голова Європейської ради Дональд Туск висловив в суботу, 6 жовтня, на конференції в Папському університеті Іоанна Павла II в Кракові на півдні Польщі.

«Наша проблема - це Росія, яка підриває в Європі все, що може. Я можу навести численні приклади, щоб довести, що росіяни не зупиняться ні перед чим, щоб послабити європейську єдність», - заявив Туск.

За словами глави Євроради, існують «дуже чіткі сліди втручання Росії» в кампанію в ході референдуму з Brexit, а також в конфлікт з Каталонію, що виступає за незалежність від Мадрида.

Туск також навів як приклад ситуацію з отруєнням колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері і приписувану Москві кібератаку на сервери Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) в Гаазі.

При цьому політик додав, що «занепокоєний» результатами виборів до парламенту Латвії. За словами Туска, мова може йти «про поворотний момент для регіону - момент, який планувався в Кремлі, а не в Європі».

Після обробки даних з усіх виборчих дільниць 7 жовтня стало відомо, що найбільший відсоток голосів - близько 20 - в Латвії набрала опозиційна Соціал-демократична партія «Згода», що представляє інтереси російськомовного населення. Основне питання тепер полягає в тому, чи вдасться їй стати правлячою партією або повториться ситуація минулих виборів, коли «Згода» перемагала, але так і залишилася в опозиції.

Резюмуючи все вищесказане, Туск зазначив: «Є люди, які вважають, що занепад Європи неминучий, і, на жаль, у них достатньо аргументів на підтримку цієї тези».

Глава Євроради обмовився, що «не одержимий антиросійською» риторикою, однак додав при цьому: «Якщо для когось основним політичним пріоритетом і є розколоти Європу, то це, безумовно, Росія».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: