Служитимуть до 70 років? Путін змінив граничний вік для військових у запасі

Служитимуть до 70 років? Путін змінив граничний вік для військових у запасі
Путін підписа закон «Про військовий обов'язок та військову службу»
фото з відкритих джерел

З 1 січня 2028 року усі громадяни країни-агресора, які мають військові звання рядових, сержантів, старшин, прапорщиків будуть перебувати у запасі до 55 років, а офіцери – ще довше

Граничний вік перебування у запасі деяких категорій громадян у РФ, які мають військові звання, зростає на п'ять років, закон про це сьогодні підписав диктатор Володимир Путін. Цей документ був опублікуваний на порталі правової інформації.

Поправки внесли до закону «Про військовий обов'язок та військову службу». Йдеться про солдатів, матросів, сержантів, старшин, прапорщиків або мічманів. Для тих, хто належить до першого розряду, граничний вік підвищується з 35 до 40 років, до другого – з 45 до 50 років, до третього – з 50 до 55 років.

Також збільшується граничний вік перебування громадян, які перебувають у запасі, у мобілізаційному резерві. Тепер для старших офіцерів він становитиме 65 років, для молодших офіцерів – 60 років, для тих, хто має інші звання, – 55 років. Граничний вік перебування у мобілізаційному резерві для вищих офіцерів запасу зберігається лише на рівні 70 років.

Норми закону набудуть чинності з 1 січня 2024 року. Передбачається перехідний період до 1 січня 2028 року, щоб громадяни, які перебувають у запасі, переводилися у відставку поетапно. Ті, кому 50 років виповниться 2024 року, будуть перебувати в запасі до 51 року, ті, кому 50 років виповниться 2025 року, – до 52 років. Громадяни, які досягли 50 років у 2026 році, будуть перебувати у запасі до 53 років, а у 2027 році – до 54 років.

З 1 січня 2028 року усі громадяни, які мають військові звання рядових, сержантів, старшин, прапорщиків та мічманів, будуть перебувати у запасі (відповідно, у мобілізаційному людському резерві) до 55 років. 

При цьому громадяни віком від 50 до 54 років, переведені військкомами у відставку до 1 січня 2024 року, не підлягають зарахуванню до запасу. Водночас, вони можуть за своїм бажанням подати заяву до військового комісаріату про продовження перебування в запасі до досягнення нового граничного віку.

У законі йдеться, що громадяни Росії, перебуваючи на строковій службі або в запасі, можуть надійти на контракт для участі в операціях за межами країни.

Норми закону також дозволяють іноземцям укладати контракт про перебування в резерві за умови, що виконання ними посадових обов'язків не пов'язане із державною таємницею.

Вперше контракт про перебування в резерві можуть укладати громадяни Росії, які не мають іноземного громадянства або посвідки на проживання, перебувають у запасі і проходили військову службу або завершили навчання за програмами військової підготовки.

Якщо громадяни країни-агресора мають військові звання старших офіцерів, вони зможуть укласти такий контракт до 62 років (сьогодні до 57 років). Молодший офіцерський склад зможе укласти перший контракт про перебування у резерві до 57 років (на сьогодні до 47 років), громадяни, які мають інші військові звання, – до 52 років (зараз – до 42 років). Крім того, документ дозволяє укладати перший контракт про перебування в резерві громадянам, які мають військові звання вищих офіцерів, віком до 67 років.

Закон встановлює випадки припинення перебування громадянина у резерві. Це можливо у разі призову з мобілізації, укладання контракту для участі у діяльності з відновлення міжнародного миру або припинення міжнародної терористичної діяльності за межами Росії, а також якщо громадянин уклав контракт про добровільне сприяння у виконанні завдань, покладених на армію.

Нагадаємо, Кремль робить ставку на використання тактичних дронів в Україні,  як один із найважливіших компонентів сучасної війни. Тому навчатиме управляти ними навіть школярів. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії у Twitter.

Як зазначається у зведенні, всіх російських школярів навчити основ управління бойовими безпілотниками. Російський сенатор Артем Шейкін оголосив, що уроки включатимуть ведення розвідки місцевості та способи протидії безпілотним літальним апаратам (БПЛА) противника.

За даними британської розвідки, уроки з БПЛА доповнюють навчання поводженню зі штурмовою гвинтівкою, навичкам роботи з ручними гранатами та надання першої допомоги в бою в переглянутій навчальній програмі «Основи безпеки життєдіяльності» для учнів 10 та 11 класів, яка повинна бути введена з с 1 вересня 2023 року.

Читайте також: Внутрішньоросійський етап війни

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: