США відреагували на російський десант в Арктиці

США відреагували на російський десант в Арктиці

США готує пакет фінансової допомоги Гренландії

Фото: Reuters

США надасть Гренландії 12 млн доларів допомоги

Уряд США планує виділити Гренландії понад 12 мільйонів доларів для майбутнього економічного зростання.

Видання NationalPost пише, що американський посол в Данії Карла Сендс заявила, що уряд США готує значний пакет фінансової допомоги, який допоможе дати імпульс економічному зростанню Гренландії. З її слів, це потрібно не через бажання Трампа купити Гренландію, а через «агресивну поведінку Росії» в Арктиці і «хижацьких інтересів» Китаю в регіоні.

Міністр закордонних справ Данії Джеппе Кофод привітав цей крок, заявивши, що Гренландія роками прагнула розвивати свою маленьку економіку, відкриваючись перед світом та шукаючи іноземні інвестиції.

На півночі Гренландії  у Вашингтона в довгостроковій оренді перебуває авіабаза «Туле», яка є важливою системою космічного спостереження і контролю за угрупованням військових супутників. Пентагон влітку 2019 представив нову арктичну стратегію. У ній йдеться про те,  що США хочуть «бачити Арктику безпечним і стабільним регіоном», в якому охороняються їхні інтереси.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що російські війська проводять навчання з окупації Арктики. Як стверджує російська пропаганда, десантники РФ вперше в історії здійснили десантування в складі групи на нових парашутних системах з висоти 10 000 метрів в арктичних умовах. Під час десантування військових країни-агресора пройшли апробацію засоби висотного десантування в екстремальних умовах Арктики. «Подібні навчання ми будемо проводити щорічно в різних районах Арктики різним складом залучених учасників та в різні періоди навчання», – заявив заступник міністра оборони РФ генерал-лейтенант Юнус-Бек Євкуров.

 Гренландія – автономна установча країна в складі Королівства Данія і найбільший острів планети, що розташований між Північно-Льодовитим та Атлантичним океаном, на схід від Канадського Арктичного архіпелагу. Близько 80 % площі Гренландії вкрито другим на планеті за розміром і єдиним поза межами Антарктиди постійним льодовиковим щитом. Географічно є частиною Північної Америки, проте понад тисячоліття Гренландія підтримує тісні політичні, культурні і економічні зв'язки з Європою (особливо з Норвегією та Данією, які в минулому були колоніальними державами, а також із сусідньою Ісландією). Гренландія — найменш густонаселена країна світу, кількість мешканців – 56 тисяч осіб.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: