У США знайшли спосіб пришвидшити інтернет в сотні разів без додаткових витрат

У США знайшли спосіб пришвидшити інтернет в сотні разів без додаткових витрат
Михайло Васільєв (ліворуч) зі своїм студентом

Відтепер скачувати фільми можна буде зі швидкістю кілька терабайт в секунду

Вчені виявили технологію, яка в теорії може пришвидшити інтернет до декількох терабайт в секунду, і без суттєвого збільшення вартості послуг. Про це повідомляє Phys.org.

Більшість провайдерів надають можливість підключити оптичні канали зв'язку прямо в квартиру. Однак дану ситуацію гальмує висока вартість і енерговитрати на оптичні лінії зв’язку.

Суть в тому, що на лініях часто виникають перешкоди, а для їх усунення доводиться використовувати принцип оптоелектронної регенерації – оптичні сигнали перетворюються в електричні допомогою простих фотодетекторів, перетворюються, а потім конвертуються назад в оптичні за допомогою лазерів і електро-оптичних модуляторів, після чого передаються далі.

І ось дослідження вчених з Університету Техасу в Арлінгтоні і Університету Вермонта, схоже, здатна вирішити цю проблему. Відкриття групи вчених під керівництвом Михайла Васильєва в Університеті Техасу в Арлінгтоні і Університеті Вермонту  свідчить про те, що безліч променів проводять автоматичне коректування власної форми, не впливаючи один на одного.

Це дозволяє одному пристрою одночасно обробляти кілька променів, не перетворюючи їх в електричну форму. Простіше кажучи, усувається відразу декілька пристроїв-посередників, а це дає більше надійності та теоретичну швидкість до кількох Тбайт/с.

Цей ефект фазової модуляції (або самомодуляції) досягається, коли частотні складові одного каналу спектрального ущільнення рухаються з однаковою швидкістю.

Такий ефект був досягнутий, коли вчені розділили оптичну середу на кілька коротких відрізків, відокремлених фільтрами і отримали середу, в якій швидкості частотних складових однакові. Враховуючи, що різні канали рухаються з різною швидкістю, а це істотно знижує взаємодія між каналами.

«Цей експеримент відкриває можливості збільшити число каналів до сотні і вище без підвищення вартості і всередині пристрою розміром з книгу», - каже Васільєв.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: