У Вірменії проходять дострокові парламентські вибори

У Вірменії проходять дострокові парламентські вибори
На виборах очікується впевнена перемога Пашиняна

На проведення передвиборної кампанії у кандидатів в депутати було тільки 12 днів

У неділю, 9 грудня, в Вірменії проходять дострокові парламентські вибори. За місця в національному парламенті борються 11 політичних сил - 2 блоки і 9 партій. Передвиборна виборча кампанія стала безпрецедентною - на її проведення кандидатам в депутати було відведено лише 12 днів.

Щоб домогтися розпуску попереднього парламенту і провести дострокові вибори, прем'єр-міністр країни Нікол Пашинян подав у відставку, після чого парламент двічі не обрав прем'єра і, відповідно до конституції, був розпущений.

На думку політолога Айка Халатяна, «ці вибори завершать транзит влади після «оксамитової революції», а її лідер Нікол Пашинян нарешті візьме на себе повну відповідальність за стан у країні і виконання революційних обіцянок».

«Результати цих виборів, на яких очікується впевнена перемога Пашиняна, дадуть йому карт-бланш на кардинальні реформи, яких потребує країна, - сказав Халатян в інтерв'ю DW, - але навряд чи суспільство після виборів задовольниться лише критикою старої влади, без будь-яких відчутних результатів у соціально-економі чеський сфері».

Головною інтригою виборів Халатян називає питання, хто складе компанію блоку Пашиняна «Мій крок» в майбутньому парламенті, і розділить між собою передбачену законодавством для опозиції одну третину мандатів. Боротьба йде за «почесне друге місце». Поки, на думку аналітика, головний претендент - партія «Процвітаюча Вірменія» Гагика Царукяна. Втім, обмовляється він, на те, щоб пройти в парламент (не виключено, що і на друге місце) претендують колишня партія влади - Республіканська партія Вірменії (РПА), «Освічена Вірменія» і «Сасна црер». У інших учасників виборчих перегонів практично немає шансів подолати прохідний бар'єр, вважає політолог.

За прогнозом президента Єреванського прес-клубу Бориса Навасардяна, блок Пашиняна може розраховувати десь на 70 відсотків, але ця цифра може зрости до 80, як це відбулося на виборах до Ради старійшин Єревану.

«Втім, показник може і опуститися на 10 відсотків, якщо опонентам Пашиняна вдасться посилити сумніви у певної частини електорату в тому, що нова влада здатна виконати всі свої обіцянки», - говорить Навасардян.

На його думку, високі шанси потрапити в парламент у «Процвітаючої Вірменії», яка може зайняти друге місце. Претендентів на третє місце три - РПА, «Сасна црер» і «Освічена Вірменія». Причому третє місце (законодавство передбачає обов'язкову наявність як мінімум трьох фракцій в парламенті) може зайняти і сила, що не подолала прохідний бар'єр (5 відсотків - для партій, і 7 - для блоків), вважає Навасардян.

«У блоку «Мій крок», РПА і «Процвітаючої Вірменії» приблизно схожі погляди з питань зовнішньої політики, які можна охарактеризувати, як продовження колишнього зовнішньополітичного курсу, зокрема, членство в ОДКБ і ЄАЕС», - сказав DW Халатян. Більш прозахідна – «Освічена Вірменія». А у «Сасна црер» яскраво виражена антиросійська позиція (при цьому партія виступає і проти прозахідного курсу)», - вважає він. З урахуванням розкладу сил в майбутньому парламенті, різких змін зовнішньополітичного курсу країни після виборів чекати не варто, вважає аналітик.

На думку Навасардян, «Мій крок» буде підтримувати баланс у відносинах з ЄС і Заходом, але головне для прихильників Пашиняна - зміцнення суверенітету Вірменії і будь-яка міжнародна співпраця в рамках національних інтересів, а не підпорядкування інтересам партнерів.

«У цьому буде головна відмінність політики нової влади в порівнянні з попередніми, які і в рамках ЄАЕС і ОДКБ, і в двосторонніх відносинах з Росією часто займали угодовську позицію», - сказав аналітик.

«Для міжнародних партнерів Вірменії сюрпризів не буде, але якщо колишня влада, до речі, і в діалозі з ЄС, говорили «так», але потім вели себе так, як це було в інтересах олігархічної верхівки, то на цей раз «так» буде тверде. При цьому Вірменія, вважаю, буде активніше в пропонуванні власних версій міжнародного порядку на будь-яких напрямах. Це буде не імітація, а прагнення формувати порядок, як він бачиться з Єревана», - заявив Навасардян.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: