Україна відійшла від Росії і в релігійній сфері – австрійські ЗМІ

Україна відійшла від Росії і в релігійній сфері – австрійські ЗМІ

Католицьке інформагентство Kathpress: саме Київ вважається «колискою російського православ'я»

Фото: Oleksandr Drabinko

Російська православна церква намагалася зберегти верховну владу над Україною, відзначає католицьке інформагентство Австрії

Передача Вселенським патріархом Варфоломієм Томосу про автокефалію об’єднаної Православної церкви України є історичною подією для України, яка через 27 років після здобуття незалежності відходить від Москви і в релігійній сфері. Про це пише католицьке інформагентство Австрії Kathpress.

«Незважаючи на різкі протести з боку Москви, історичний факт для України: Вселенський патріарх Константинополя офіційно визнав нову Православну церкву східноєвропейської країни та надав їй повну автономію (автокефалію). Почесний голова світового православ'я підписав відповідний указ у суботу в Стамбулі… Через 27 років після здобуття незалежності Україна відходить від Москви і в релігійній сфері. Українська Церква офіційно стає рівною з усіма іншими існуючими 14 православними національними церквами», - йдеться у повідомленні.

Інформагентство відзначило і той факт, що у церемонії підписання Томосу у патріаршому храмі Святого Георгія в Стамбулі взяли участь, зокрема, президент України Петро Порошенко та спікер парламенту Андрій Парубій.

«Згідно з опитуваннями, більшість українців вважають створення незалежної православної національної церкви найважливішою національною подією 2018 року. Через анексію Росією українського півострову Крим у 2014 році та триваючі бої між підтримуваними Москвою та українськими солдатами на сході України, заклик до власної церкви ставав все голоснішим і голоснішим», - пише Kathpress.

Зазначається, що Російська православна церква намагалася перешкодити вищому церковно-правовому визнанню Константинополем нової Православної церкви України та зберегти верховну владу над цією країною. При цьому нагадується, що саме Київ вважається «колискою російського православ'я»: «У 988 р. звідти почалася християнізація колишньої східнослов'янської імперії».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: