Кінець епохи дешевого шоколаду: світові кондитери переходять на замінники

Кінець епохи дешевого шоколаду: світові кондитери переходять на замінники
Щоб зберегти доступну ціну для масового споживача, виробники змінюють рецептуру
фото із відкритих джерел

Виробники масово замінюють какао нутом та насінням

Любителі солодощів ризикують не знайти справжнього какао у новорічних подарунках. Через екстремальну волатильність цін на сировину та неврожаї в Африці, кондитерська індустрія почала глобальний перехід на «альтернативний шоколад». Про це пише «Главком» із посиланням на CNBC.

Останні роки стали справжнім випробуванням для ринку какао. Погані погодні умови в Гані та Кот-д'Івуарі – країнах, що забезпечують більшу частину світового постачання – призвели до критичного зниження врожайності. Це спровокувало неймовірні стрибки цін: у 2024–2025 роках фьючерси на какао злітали до історичного максимуму понад $12 тис., після чого впали на 50% на тлі перших ознак відновлення. Така нестабільність змушує бізнес шукати радикальні рішення. За даними статистики, лише за останній рік ціни на готовий шоколад у світі зросли на 30%.

Щоб зберегти доступну ціну для масового споживача, виробники змінюють рецептуру. На полицях магазинів дедалі частіше з’являються продукти з маркуванням «зі смаком шоколаду» замість справжнього складу.

Серед найпопулярніших альтернатив є кероб (рожкове дерево): класичний замінник, що не містить кофеїну. Гарбузове насіння та нут – нові технологічні рішення для створення текстури та смаку. Рослинні жири використовують для заміни дорогого какао-масла.

Експерти, опитані CNBC, вважають, що ринок солодощів незворотно розділиться на два табори. Більша частина масового ринку перейде на сурогати та рослинні аналоги. Водночас справжні плитки зі 100% вмістом какао-продуктів перейдуть у категорію Luxury. «Альтернативний шоколад захопить мас-маркет, тоді як справжній шоколад дедалі більше ставатиме предметом розкоші, доступним не кожному», – зазначають аналітики.

До слова, у Тернополі кондитерка виготовляє з шоколаду пельмені. Тетяна Гришко почала в Тернополі власну справу. Вона виготовляє з шоколаду авторські фігурки, квіти і букети. Кондитерка відкрила майстерню, де продає солодощі та проводить майстеркласи.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів