Павло Фельгенгауер Російський журналіст, незалежний військовий оглядач

Чого чекати від Путіна на Донбасі

Миротворці
Фото: un.org

Росія не піде на поступки щодо миротворців

Незважаючи на нібито згоду Росії щодо появи миротворців ООН на Донбасі, Москва так і не прийняла умови України та західних країн щодо мандату такої місії. Більше того, статус-кво на окупованих територіях зараз не влаштовує нікого, а сторони, зокрема Кремль, не збираються припиняти бойові дії.

Ви ніяк не примусите Путіна поступитися в питанні введення миротворців на Донбас - поступки, на жаль, неможливі.

Миротворці - це спосіб стабілізації перемир'я. Але він підходить тільки в тому випадку, якщо сторони на це згодні. Наприклад, є миротворці на Кіпрі. Бойові дії там йшли давно [в 1974 році] - коли на острові висадилися турецькі війська. Є лінія розмежування між турецьким Північним Кіпром і грецьким (Турецька Республіка Північного Кіпру, на відміну від населеної переважно етнічними греками Республіки Кіпр, визнана лише Туреччиною) з постами миротворців ООН. Бойових дій там немає, але не через присутність миротворців, а тому, що турки і греки, хоч і не дуже люблять один одного, зараз воювати на Кіпрі не збираються.

Досить потужний миротворчий контингент є у Південному Лівані. Хоча Ізраїль і «Хезболла» - противники, Ізраїль час від часу навіть веде обстріли бойовиків, але інтерес у підтримці перемир'я на лівано-ізраїльському кордоні бачать обидві сторони.

Якщо обидві сторони хочуть перемир'я, миротворці можуть виконувати роль спостерігачів. Але якщо одна або обидві сторони вирішили знову воювати, то жодні миротворці ніде і ніколи в історії ще такі бойові дії не припиняли. Вони - просто спостерігачі, які стежать за тим, щоб сторони дотримувалися угоди.

На Донбасі немає бажання сторін дотримуватися угоди. Статус-кво нікого не влаштовує зовсім. А значить, зараз неможливе замороження конфлікту. Тому, за великим рахунком, ніякої додаткової користі від миротворців не буде. На Донбасі вже є представники ОБСЄ, які виконують функції спостереження. Це не призводить до припинення бойових дій.

Якщо там з'явиться скільки-то миротворців, скажімо, з Сенегалу, Непалу або Бангладеш - саме такі країни зазвичай і відправляють миротворців - вони що, воюватимуть з російською армією або ЗСУ? Та не будуть вони цього робити! У них зброя - тільки «для краси», вони ніколи не воюють. Вони можуть її використовувати для самооборони, але зазвичай і цього не роблять. Якщо на миротворців нападають, вони здаються. Не поїдуть із Сенегалу проливати кров на донецькій землі.

Таких прикладів безліч. Я бачив дуже багато миротворчих місій на Близькому Сході, наприклад, на Голанських висотах, на ліванському кордоні. Бачив, як це працює. Надії на те, що миротворці припинять конфлікт - це нерозуміння суті миротворчих місій ООН, того, яку роль вони виконують і можуть виконувати.

Коли ООН створювалася після Другої світової війни, була передбачена сьома стаття Статуту організації про примус до миру - ведення бойових дій об'єднаними націями. Так під час війни називали себе англійці з американцями - Черчилль і Рузвельт це придумали. Такі операції були в Кореї, Конго в 1960-ті роки. Але їх уже давно немає. До того ж, щоб оформити таку місію через ООН, необхідна згода Росії і щоб якісь країни були готові відправити туди війська, які начебто будуть готові реально воювати, роззброювати так звані ДНР-ЛНР або ще щось таке робити. Де такі контингенти знайти, які країни погодяться?

Це поки просто піар з усіх боків. Миротворча операція на Донбасі за Статутом ООН зараз практично неможлива. А декоративна миротворчість, що називається, на білих джипах не має сенсу, оскільки не буде припинення вогню. І, головне, це нічого не додає до нинішньої місії ОБСЄ, яка теж, даруйте, роз'їжджає на білих джипах.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: