Андрій Герус Народний депутат

Мистецтво лобізму. Євробляхерам треба повчитись у Ахметова

Рінат Ахметов

Може нехай МВФ дасть український транш напряму Ахметову, щоб він вже заспокоївся?

Молодці, таки вкрали.

Пам'ятаєте історію, як у закон «про захист дітей» пробували вставити правку про пільги на імпорт енергетичного обладнання для сонячних та вітростанцій. Тоді, звісно, за чистим збігом обставин, виявилося, що якраз ДТЕК Ахметова найбільше планував завозити у 2019 році такого обладнання. Він економив на такому біля 2 млрд грн ПДВ, які би не попадали до Державного бюджету.

Тоді завдяки розголосу правку вдалося «збити».

Але 06 грудня були проголосовані Зміни до Митного Кодексу. А законі була норма про ПДВ-пільгу для електромобілів. Прогресивно, за чисту екологію, як у Європі. Але туди було добавлено ще декілька малозрозумілих товарних кодів - введено ПДВ-пільги на імпорт цього ж енергетичного обладнання, а також на імпорт котушок та трансформаторів.

Це правка №402, автор той же - депутат Вознюк (Рівненська обл., НФ). Правка успішно пройшла комітет (голова Н.Южаніна, БПП), правка про пільги для електромобілів була підтримана парламентом (за активної підтримки лідера Радикальної партії О.Ляшко), а позавчора Закон був підписаний Президентом.

І тепер ця пільга буде до 2022 року, сумарно її ефект складе 5-10 млрд грн недоотриманих бюджетом у 2019-2022рр. А щоб закрити дефіцит бюджету, то для населення підняли ціну на газ.

Ось так, м'яко кажучи, дуже небідні люди України, які імпортують те обладнання для своїх електростанцій, де-факто вкрали трохи грошей у вчителів, лікарів, пенсіонерів. При чому ці ж небідні люди ще й працюють по «зеленому тарифі» найвищому у Європі, який зрештою ляже на тих же пенсіонерів, лікарів, вчителів.

Скільки євробляхерам треба було шуміти і як тихо проходять пільги для правильних людей. Красені, що тут скажеш. Може нехай МВФ дасть український транш напряму Ахметову, щоб він вже заспокоївся?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: