Андрій Герус Народний депутат

Настав новий сезон трансформаторів: на кону мільярди гривень

rian.com.ua

Минулорічні претензії до трансформаторів були і по ціні, і по кількості. Але заради справедливої ціни на велику кількість вже закривали очі

І коли у лютому на тендері вдалося зекономити 1.2 млрд грн, то на цю суму тариф не був зменшений. У червні Нкрекп просто збільшила на цю суму нову інвест програму. Для чого? Правильно, для ще закупівлі трансформаторів.

Сумарно з тими, що і так вже були закладені на 2016 рік, кількість трансформаторного обладнання сягнула 46 штук. А включно з лютневим тендером (22 штуки), то вже 68 штук. Раніше, коли Григоришин не мав можливості давати поради Президенту, «рекомендувати» своїх людей та проводити співбесіди перед призначеннями чиновників, то такого обладнання закуповували по 5-8 штук у рік, але це просто співпадіння.

Всі ті трансформатори поставляти будуть, мабуть, всю наступну п'ятирічку. Але що робити, виручка(прибуток) складається із формули ціна (маржа)*кількість. Не вдалось по ціні - пішли у кількість. Поки піднімаються тарифи, то треба швидко бронювати і освоювати кошти.

На попередньому тендері середня ціна трьохфазного трансу була 7,8К дол за мегавольтампер. Але це вже, коли скандал, на тендер прийшли посли, телеканали і т.д. Ну і зізнаюсь - сам ходив вмовляв різні компанії взяти участь у тендері, за що казали, що я чи то власник, чи то лобіст якогось там трансформаторного заводу. Але байдуже, головне результат - конкурентна ціна.

Але буквально у червні тендер на аналогічний трансформатор провів Енергоатом, і там ціна вже 11,7К дол за МВА (на 50% більше від укренергівського), на мою думку, можна було купити на 10-15% дешевше.

Я це до того, що треба наводити прожектор на ці нові трансформаторні тендери, особливо журналістам. Інакше інтуїція підказує, що ціна може рости, а з нею і тарифи.

На кону знову мільярди гривень.
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: