Ірина Федорів Голова громадської ініціативи «Голка»

Хто осідлає мільярди на відбудову Ірпеня та Бучі?

Андрій Клочко, народний депутат від «Слуги народу»
фото з відкритих джерел

Чому голова Комітету з питань місцевого самоврядування має піти?

Один із комітетів Верховної Ради очолює народний депутат Слуга народу Андрій Клочко. Це відомий фігурант антикорупційних розслідувань, у якого раптово шалено розбагатіла мама і сестра. Сам же бідака Клочко отримував з бюджету компенсацію за житло.

Такі статки у сім’ї Клочка з’явилися не випадково. Про це ми говорили із журналістами Bihus.Info. Сліди, зокрема, ведуть до забудовників Приірпіння, які б’ють активістів, палять їм автівки, щоб нищити зелені зони, забудовувати їх і заробляти на висотках.

І от зараз, коли в країну надійдуть мільярди на відбудову, а Ірпінь і Буча дуже сильно постраждали, на потоки хочуть посадити своїх людей – махрових корупціонерів. 

Рух «Чесно» ще в березні писав про хитрі плани забудовників на «після війни». І вони не змусили себе довго чекати.

Так, фігурант антикорупціних розслідувань ексмер Ірпеня Володимир Карплюк, який отримав не одну підозру від правоохоронців, вже очолив представництво Конфедерації будівельників (читай недоброчесних забудовників) України на Київщині.

Хто осідлає мільярди на відбудову Ірпеня та Бучі? фото 1

Звісно, що на цому заході був і народний депутат Андрій Клочко. Куди ж без нього? Він, хоч і пройшов до парламенту за списоком Слуг народу, постійно з’являється на заходах із Карплюком на 95 окрузі. Це дуже нетипово для списочника заходити на округ, де є мажоритарник від його ж партії.

Так, Клочко прийшов на 1 вересня до школи в Ірпінь, щоб використати дітей, як фотозону.

Хто осідлає мільярди на відбудову Ірпеня та Бучі? фото 2

Відкрив приймальню саме в Ірпені. І, звісно, про це повідомив сайт-зливний бачок команди Карплюка, який працює над просуванням Клочка в регіоні.

Хто осідлає мільярди на відбудову Ірпеня та Бучі? фото 3

Коли Карплюку треба було заблокувати питання приєднання селища Коцюбинське до Києва, щоб мати змогу дерибанити Біличанський ліс, Клочко теж допоміг недоброчесному забудовнику. Він заблокував засідання робочої групи з цього питання, хоча публічно пообіцяв, що група засяде 24 липня 2020 року. 

Клочко просто знехтував вимогою понад 1000 громадян, які за добу в умовах пандемії зібрали підписи під відповідною заявою. Він також знехтував рішенням комітету. За 3 роки робоча група не засідала жодного разу. За це від Руху «Чесно» Клочко отримав премію у номінації «Слово пацана».

Хто осідлає мільярди на відбудову Ірпеня та Бучі? фото 4

Оскільки Слуга Клочко працюює із недоброчесними забудовниками, то він, звісно, буде творити закони для забудовників і точно не в інтересах громадян. Що ж йому потрібно в часи відбудови? Заблокувати антикорупційні та правоохоронні органи. Логічно, так легше «освоювати» кошти на відбудову.

І ось у серпні на сайті Верховної Ради з'явився текст законопроєкту № 7654 «Про внесення змін до деяких законів України стосовно уніфікації вимог до керівників окремих державних органів».

Клочко є єдиним автором цього законопроєкту. Ця ініціатива – спроба зірвати конкурс на призначення очільника НАБУ. Вона також спрощує процедуру його звільнення. Окрім цього, підтримка такої ініціативи негативно вплине на систему антикорупційних та правоохоронних органів – НАЗК, ДБР, БЕБ. 

Звісно, що він прописав, що розглядати це має його комітет, а не комітет, який відповідає за боротьбу з корупцією. Конфлікт інтересів Клочка не лякає.

Більше того, Андрій Клочко як голова Комітету Верховної Ради грубо порушує законодавства, Регламент та підриває довіру до парламенту. Так, Рух «Чесно» зафіксував, як на засіданні Клочко дозволяв неодноразово голосувати у режимі онлайн замість народного депутата невстановленій особі.

У результаті низка громадських організацій зробили заяву і вимагають зняти клочка з посади голови комітету. Рух «Чесно», Трансперенсі Інтернешнл України, Центр протидії корупції, Центр громадського моніторингу та досліджень, Інститут законодавчих ідей, StateWatch, Фундація DEJURE.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: