Ігор Тишкевіч Аналітик «Українського інституту майбутнього»

«Транзитна війна»: що відбувається між Білоруссю та Литвою?

Механізми впливу є, але далеко не на все зважитися оточення Лукашенка
фото з відкритих джерел

Білоруська влада задумала чергову спробу нашкодити сусідам?

Білорусь та Литовська республіка знаходяться на порозі великої «транзитної війни».

З одного боку є заборона на транзит білоруських калійних солей, з іншого боку заяви про «удар у відповідь».

Версії який саме, можуть бути різні. Я вирішив проаналізувати можливі варіанти контрзаходів офіційного Мінська. Механізми впливу є, але далеко не на все зважитися на оточення Лукашенка.

Бити будуть за напрямками, де можна зробити «болюче» Литві і заодно заробити. І тут виникають інтереси ще однієї держави – України.

Давайте розбиратися разом.

Таймкоди:

00:00 Початок. Зупинення транзиту білоруського калію та можливості судових позовів.

02:00 Жорсткі заходи у відповідь. Напрошується слово «транзит». Але тут можливості впливу обмежені – тільки південний напрямок (Україна), РФ і мультимодальні перевезення «Поясом і Шляхом», а також коридором «Південь-Північ». Останній напрямок, ймовірно, не буде порушено. Китайський залежить від позиції Пекіна, але вже є конфлікт КНР і Литовської республіки. І залишається найімовірніший – український напрямок.

05:26 Український напрямок. Найбільш імовірною метою є транзит палива з Литви в Україну. Це не багато ні мало, а 20% від загального обсягу імпорту бензину, 10% по дизельному паливу. Під удар також потрапляють транзит добрив, хімпром. Йдеться про торгівлю товарами на суму близько 1 млрд. доларів на рік (паливо – понад 60%). І тут офіційний Мінськ, створюючи проблеми транзиту, вичавлює конкурента з українського ринку. Для заводу «Орлен» це понад 270 млн. доларів прибутку на рік.

09:45 Удар по транзиту можуть завдавати не забороняючи транзит рішенням уряду. Які обхідні шляхи (нестандартні рішення) є у розпорядженні Мінська? Слідкуємо за пересуванням вагонів та сертифікатами їхньої безпеки.

11:20 Чи є можливості «обійти Білорусь» для постачальників палива з Литви? Варіанти дій.

13:20 Другий можливий удар Білорусі. Справді потужний, але на нього оточення Лукашенка не піде, боячись втратити надприбутки. Йдеться про постачання електроенергії, у тому числі виробленої білоруськими АЕС.

17:06 Цифри, доходи та причини з яких Мінськ не піде на «вимкнення рубильника». Спочатку оцінимо скільки коштує електроенергія від БелАЭС. Далі дивимося, скільки Литва купує енергії, скільки за це платить і оцінюємо розміри прибутку білоруської сторони.

20:30 У випадку з транзитними війнами безглуздо оцінювати хто більше втратить: втрачають обидві сторони. Варіанти виходу так само є там і там. Вигоду отримують, у разі, треті сили.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: