Олена Яхно Журналіст

Давайте віддамо їм ЯЗЫК

Пам’ятаєте, в далекому 2007 році мало не головною «фішкою» блоку НУНС на виборах до Верховної Ради було скасування депутатської недоторканності.

Пам’ятаєте, в далекому 2007 році мало не головною «фішкою» блоку НУНС на виборах до Верховної Ради було скасування депутатської недоторканності.

15 серпня 2007-го, відкриваючи засідання Кабміну, тодішній прем’єр Віктор Янукович вирішив цю «фішку» вибити з гри. Запропонував опозиції ще до виборів зняти недоторканність і з президента , і з депутатів. З усіх.

Сьогодні головною фішкою обезголовленої Партії регіонів залишається ЯЗЫК. Давайте виб’ємо цю фішку. Давайте російській мові повернемо статус регіональної.

Розумію, що ця пропозиція багатьох обурить. Але перед тим як обурюватися задайте собі питання: чи хочете ви жити в Україні в існуючих територіальних межах? З тими кордонами, які є зараз

«Ми повинні шанувати культурні й мовні потреби мешканців сходу й півдня, аби вони не почувалися чужими в Україні», -- написала у своєму зверненні львская інлегеніція.

Це хороші слова. Але, мабуть, в даній ситуації цього мало. Потрібен жест доброї волі. Якщо ми прийняли рішення жити в єдиній цілісній Україні, значить треба йти на поступки. Потрібно зняти напругу. Потрібно заспокоїти громадськість , яка зараз чекає атаки «бандерівців». Яка зараз деморалізована і розгублена.

«Они заберут у нас русский язык. Заставят говорит по-украински » , - істерічно кричала жіночка з Криму в ефірі російського каналу РТР. І було видно, що вона дійсно в це свято вірить. Вона абсолютно щира у своєму безглуздому страху.

Мені можуть заперечити , що мова це – державоутворюючий фактор. Це дійсно так. Мова - важливий фактор самоідентифікації. Але процес українізації вже не зупинити. Будь-яка людина, яка прагне зробити кар’єру в Україні, знає, що їй не обійняти серйозної посади без знання української мови.

Також вже немає ніяких сумнівів, що українська нація відбулася. Це довели три місці протистояння. Це довела Небесна сотня. Якщо у нації є сини, які готові пролити за неї кров, то такій нації вже ніякий «язык» не страшний.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: