Лариса Ніцой Письменниця

Конфлікт між рибками Параскою та Прасков'єю. Чому це важливо

Можна жити в Україні, але виховуватися так, що російський світ тобі буде набагато ближчий, ніж український, і цьому допомагають закладені з дитинства «картинки».

Ну як же ж Вам ще пояснити.

Чи мають національність картинки: дерева, зайчики, рибки? Ні. Не мають. А якщо це рибка Параска і рибка Прасков’я? Це ж очевидно, що рибка Параска – український образ, а рибка Прасков’я – російський.

Якщо дитина виховується на картинках (образах, змістах) : рибка Параска, Котигорошко, Летючий корабель, Кирило Кожум’яка, мавка, Іван Сірко, Богдан Хмельницький, герой АТО, – то де б ця дитина не жила (Україна, Бразилія, Канада), вона розвиватиметься зі світоглядом українця і пізніше їй це допоможе ідентифікувати себе українцем.

Якщо дитина виховується на картинках (образах, змістах) : рибка Прасков’я, Ємеля, Іванушка-дурачок тургєнєвская дєвушка, Іван Грозний, Сусанін, Кремль - то де б ця дитина не жила (Україна, Росія, Америка), вона розвиватиметься зі світоглядом росіянина і пізніше це допоможе їй ідентифікувати себе русскім.

Можна жити в Україні, але виховуватися так, що російський світ тобі буде набагато ближчий, ніж український, і цьому допомагають закладені з дитинства «картинки». Якщо людина в дитинстві мала рибку Прасков’ю, то в дорослому віці їй ментально ближча Прасков’я, а не Параска.

Можна сказати: «Какая разніца». Але різниця є, бо настане момент, коли треба буде вибрати З КИМ ТИ? ЧИЙ СВІТ ТОБІ БЛИЖЧий? Як це було в Криму, як це було на сході. Український, чи русскій.

В наш час глобалізації, коли сучасний світ переповнений голівудськими, японськими (чиїми завгодно) образами і мемами, дуже важливо не загубити своє, то ж де це можливо (наприклад на стіні лікарні) ставити маячки, нагадувати про себе рибкою Параскою, або ж Прасков’єй, дивлячись, що ти вважаєш своїм.

Щоб нашу країну ніколи більше не спіткало таке горе і такий вибір - українські діти повинні виховуватися на образах (картинках, змістах) питома вага яких в загальному масиві повинна бути українською.

І ситуація з картинками в ОХМАТДИТІ - це НЕ МОВНЕ питання, це питання БОРОТЬБИ ЗА СВІДОМІТЬ УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: