Лариса Ніцой Письменниця

Під час Революції гідності українці довели, що інтелігентність - наша національна риса

5 річниця Революції гідності…

Кажуть, що на небесах ми самі обираємо собі батьків, у яких народитися, а коли народжуємося, забуваємо про це, бо починаємо життя з чистого аркуша. Якщо на секунду припустити, що це правда, то я знаю, чому я вирішила народитися серед українців. Я знаю, за що я обрала свій народ. Можна довго розповідати про його достоїнства. Я обрала за інтеліґентність.

У моєму житті було три випадки, коли я яскраво побачила цю сукупну українську рису, не в поодиноких проявах, а як масове явище.

Ми не помічаємо її в повсякденному житті. Це як кожного дня дивитися в дзеркало, не помічати, як дорослішаєш – і раптом одного дня здивуватися на свій зрілий вигляд.

10 років тому я побувала в Росії: в Пітєрє і Москві. Росіяни хамили всюди: на вокзалі, в готелі, в магазині, в транспорті, на вулиці. Ці люди навіть не помічали, що вони між собою розмовляють дуже грубо. Це був такий їхній стиль. Звичний. Всюди. «Куда прьош», «падвінься, карова», «чєво-о-о-о?», «что стоішь как істукан», «рот закрой»…

Я була шокована. Я думала, що ми, українці – грубіяни, але ні, у нас в Україні, на тлі наших сусідів, люди між собою спілкуються не так. Наші грубощі – це дитяча гра в грубі слова на тлі колючих і образливих слів, які звучать там просто так. Їхня гостра і звична для них хамовитість дуже різанула тоді мій слух. Я раптом яскраво побачила нашу українську м'яку інтеліґентність і нашу країну зовсім в іншому світлі, якого раніше не помічала.

А два інших випадки проявів сукупної інтеліґентності – пов'язані з Україною. 1990 рік – Студентська революція. І 2014 рік – Майдан.

У 1990 році я з однокурсницями приїхала в Київ, підтримати революцію і голодуючих студентів. Такого моря людей я не бачила до того ніколи. В якийсь момент це людське море сформувалося в колону, якій не було видно ні «голови», ні «хвоста» - і та колона, як вулканічна лава, як стихія, яку не спинити, потекла вулицями Києва. Я йшла в тій колоні, наповненій потужною силою, готовій знести комуністичний лад, піднесена спільним духом, та в якусь мить запереживала: мені подумалося, що зараз ця сила змете оті автомобілі, які попереду (тоді ще не так густо) припарковані біля магазинів; ця сила розтопче і не помітить оті молоденькі деревця, що висаджені вздовж тротуарів…

Вулиця піднялася вгору і стала спускатися вниз. Згори я глянула на ту людську неспинну лаву, яка була далеко попереду, і побачила, як вона плавно обтікає автомобілі й древця, як острівці, не пошкодивши, не зачепивши їх. Могутня людська стихія в ту мить могла все знести на своєму шляху. Не знесла. Делікатно, інтеліґентно оминула.

2014 рік. Майдан. Лютий. Тікає Янукович. З переляку кудись зникає вся поліція. Величезний Київ, маса народу місцевого і приїжджого, армія звезених тітушок – жодного поліцейського. Заходиш у відділки поліції, а там пустка, як у фантастичному кіні, всі розчинилися, бери, що хочеш, роби, що хочеш… Перед очима одразу кадри з голівудського фільма: розбиті вітрини, підпалені автомобілі, народ тягне хто телевізора, хто інше вкрадене добро. Або хроніка новин з такими ж кадрами під час заворушень в європейських країнах… І це, візьміть на заміточку, епізоди з новин чи фільмів про цивілізований світ, демократичні країни. Просто іноді у них трапляються кризові моменти.

Чи бачили ви коли-небуть такі кадри в українському фільмі? Не бачили. А в житті? Теж ні. Українці так не роблять. Це не наше. В центрі революційного Майдану «Сбєрбанк Россіі» мав цілі вітрини.

Що зробили українці в ті дні безвладдя, коли поліцейські відділки стали пустками, а поруч гуляють стада тітушок?

- Сусіде, ало, привіт. Чуєш, там поліція втекла, ходімо вулиці вартувати, щоб не дай боже, чого не сталося…

Вийшли на вулицю, а там такі самі сусіди вже групками ходять. Патрулюють. Усе тихо, спокійно. Інтеліґентно.

Інтеліґентність – це наша національна риса.

Дякую тобі, Боже, що народив мене тут, на цій землі, серед цього народу.

Вороги дуже вправно граються на цій нашій рисі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: