Лариса Ніцой Письменниця

Як українська мова рятує життя на війні

«Ви воюєте за Україну чи проти Путіна? Якщо ви воюєте за Україну, то її невід’ємним складником є українська мова»

Останнім часом багато їжджу. Люди хочуть української України. Люди хочуть української мови всюди. В освіті, на телебаченні, в обслуговуванні. ВСЮДИ. Як спраглі, які в пустелі нарешті допалися до криниці.

Шепетівка. Мовний форум. На трибуну запрошують захисника Донецького аеропорту, місцевого з Хмельниччини, Назарія Чепка. Чекаю великого кремезного бійця. Виходить молодий хлопчина. Боже, дитина, це ж скільки йому було в Донецьку?..

- Мова – уніформа будь-якого українця. - каже Назарій. - Я хочу запитати в українців, у чиїй уніформі ви ходите?

Зала завмирає.

- Я хочу запитати в бійців, які висловлюються проти української мови: «Я заваєвал свайо право гаваріть на русскам». Я хочу запитати в них: «ЗА ЩО ВИ ВОЮЄТЕ?»

Ви воюєте за Україну чи проти Путіна? Якщо ви воюєте за Україну, то її невід’ємним складником є українська мова. Якщо ви воюєте за Україну - ви не будете проти української мови, а, навпаки, будете вчити і переходити на українську.

Якщо ж ви воюєте проти Путіна, то так і кажіть: «Ми воюємо в Україні за рускій мір без Путіна, ми воюємо НЕ за Україну. Називайте речі своїми іменами!»

Українська мова реально рятує життя. І в мене так було. Суне колона і ти не знаєш, хто це. Знімаєш затвор, щоб стріляти, знаючи, що і тобі кінець - і раптом чуєш українську мову…

Зала вибухає аплодисментами.

Ні, це таки не дитина. Це воїн. ВОЇН, за спиною якого мені спокійно за майбутнє України.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: