Юрій Михальчишин Політичний діяч

Уроки історії. Що казали воїни ОУН про війну з московитами

Історія повторюється. Навіть символи повертаються
фото з відкритих джерел

Хрест і меч – символ церкви і нації!

Над світом сяє хрест меча.

Так назвав свою вкрай популярну в середовищі українського підпілля брошуру 1936 року член ОУН Дмитро Штикало, цитуючи вірш поета-націоналіста та бойового офіцера армії УНР Євгена Маланюка 1925 року.

Уривок з цієї брошури, колись власноруч переписаний в архіві з оригіналу, пропоную читати цього вересневого дня.

«Уся наша сучасна українська дійсність тверда і вимагає твердих людей. Живемо в епосі, що її символом є – меч. Живемо в час напруженого людського одиничного й збірного зусилля, у час запеклої боротьби світів, народів, держав.

«Над світом сяє хрест меча» – ось прекрасна у своїй символічній глибині і простоті і правдивості візія поета! (Евген Маланюк). Візія нашої ери, візія передусім нашої доби!

Хрест і меч – символ церкви і нації! Хрест – що є мечем, меч – що є хрестом! Хрест меча – ось гармонія і синтеза християнізму й націоналізму!

Під цим знаком й Україна йде назустріч своєму Завтра. Іде назустріч своїй історичній долі, своєму історичному післанництву (місії).

Це історичне післанництво України – це і є на сумежі Заходу і Сходу, на пограниччі двох світів – творити нове життя.

По дорозі до здійснення свого історичного післанництва Україна мусить виконати, між іншим, одне важке й далекосягле своїми наслідками завдання: знищити більшовизм. І немає найменшого сумніву, що це якраз і передусім завдання України, а не чиє інше. Від правильного виконання цього завдання у великій мірі залежатиме те, чи Україна вже в найближчій майбутності стане рішаючим і самостійним чинником у світі, на Сході Европи в першу чергу.

Чи Україна виконає своє історичне завдання? Безумовно – так! В це ми незломно віримо! І всі знаки на небі і на землі це ясно заповідають і на це виразно вказують!

І немає ні одного українського націоналіста, який не вірив би в те, що кільканадцять літ тому, при нагоді смерті Леніна пророкував Дмитро Донцов:

«Історія запише колись у своїх анналах, що коли Ленін помер у Москві, то могилою ленінізму була Україна».

Могилою для ленінізму, а не могилою внаслідок ленінізму, як цього хотіли б московські більшовики!

А знак, що сяє над світом, є непомильним дороговказом до Великого Завтра України!»

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: