Микола Княжицький Народний депутат України

Наступ на мову почався з усіх фронтів

Мова – це те, що відрізняє нас від Росії
фото з відкритих джерел

Плани Путіна не втілилися через кроки у гуманітарній політиці, які об‘єднали українців

Соціологія свідчить, що після початку повномасштабної агресії вживання української мови різко збільшилося. Чому? Бо люди усвідомили, що українська стала засобом захисту (кордони російського «міра» відповідають ареалу поширення мови) і маркером незалежності від тих, хто вчиняє злочини проти людяності.

Разом з тим раптом активізувалися атаки на українську мову як за кордоном, так і у нас.

Я писав уже про сумнозвісний Закон про медіа, через який намагаються впровадити «м‘яку деукраїнізацію». Це роблять деякі провладні українські кола.

За кордоном «борці» проти українізації теж активізувалися.

Ось уже у «Polітісо» Jamie Dettmer пише, що поширювати українську за рахунок російської не потрібно. Аргумент? Шевченко писав щоденники російською. Старий штампований радянський стереотип!!!

А Франко писав польською і німецькою і що??? Кобилянська – німецькою, Винниченко – французькою!!!

Чим російська для українця краща від польської чи німецької мови?

А ось київський доктор наук з Університету Стефан Машкевич стверджує, що слюсару в автосервісі можна розмовляти російською лише з дозволу клієнта, як і продавчині у магазині.

Це теж фейк. Мову приватного спілкування ніхто не регулює. А на роботі в Україні будь-ласкавий надай послугу українцю українською мовою. Але якщо клієнт хоче отримати послугу англійською, китайською чи й російською – будь-ласка. Цього ніхто не забороняє. Але професору треба фейк поширити!!!

Чому? Щоб як завжди біле чорним назвати.

Бо саме ненависть до України, української мови і українців підштовхнули Путіна до цієї війни.

Ось, наприклад що каже режисер і путінський пропагандист Нікіта Міхалков:

«Словосполучення, яке ми чуємо в українській транскрипції, вимові, вони для нас, і для світу, і для них самих є формулюванням ненависті до Росії. Тому я дуже злякався, якщо предмети викладатимуться українською мовою, це буде катастрофа», – заявив Міхалков у ході виступу на Форумі педагогів Підмосков'я.

«Це абсолютно закладена міна на всю історію», – наголосив кінорежисер і придворний пропагандист.

Цей новий наступ на мову почався зараз з усіх фронтів. Агресор зрозумів, що плани Путіна не втілилися через кроки у гуманітарній політиці, які об‘єднали українців.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: