Михайло Непран Перший віце-президент Торгово-промислової палати України

Про технічний уряд, або Хто скористається плодами революції

Чи можуть бути інші варіанти виходячи з революційної ситуації? Можуть

Технічний уряд, як зараз модно говорити, новий тренд в словнику української політики. Можна сказати з основних вимог опозиції, Майдану до влади. Відставка уряду Азарова та формування «технічного уряду».

Спробуємо розібратися, про що, чи про кого, власне, йде мова. І чи дійсно ця вимога зможе вирішити нагальні проблеми українського життя.

Всезнаюча «Вікіпедія» на пару з «Гуглом» дає два визначення на наш випадок - технічний уряд та тимчасовий уряд. Інколи вживається ще поняття - перехідний уряд.

То ж почнемо з технічного уряду. Така назва вживається найчастіше в сьогоднішньому політичному лексиконі. Цитую: «технократичний уряд — це влада експертів, яка ефективно виконує адміністративні функції. Технократична система, в якій економіка регулюється економістами, соціальна політика регулюється політологами, система охорони здоров’я керується медиками-фахівцями та інші галузі відповідними спеціалістами, які співпрацюють та здійснюють обмін знаннями повсякчасно, координується спеціалістами-менеджерами, ефективність роботи кожного максимілізується настільки, наскільки це є принципово можливим». Це так би технократичний уряд в чистому вигляді. Хоча, як всі ми вчили на шкільних уроках хімії, в чистому вигляді природніх сполук дуже мало. Окрім того, такий варіант формування та функціонування уряду передбачає виконання ними раніше заданих функцій та параметрів. І їх основна діяльність – це фактично бездоганне виконання поставлених завдань.

Проектуємо на українські реалії. В принципі в країні достатньо професіоналів по галузям економіки, які зможуть забезпечити виконання поставлених завдань. А в наших кризових умовах, це можуть бути тільки реформи, впровадження яких весь час відкладалося. Проблема в іншому, які реформи, яку програму буде виконувати уряд? Плавно повертаємося до того, хто повинен задати програму дій технократичного уряду? Майдан? Верховна Рада? політичні партії? Чи вся діяльність технічного уряду зведеться до зміни табличок на кабінетах по вулиці Грушевського і отримання моральної насолоди від відсутності в уряді Азарова, Арбузова, Захарченка? Чи може головним завданням технічного уряду стане проведення дострокових парламентських та президентських виборів? Власне так і виходить з вимог, які оприлюдненні.

Тоді це не технічний, а перехідний або тимчасовий уряд. Та ж «Вікіпедія» дає достатньо вичерпне визначення такого виду уряду: «тимчасовий уряд — це уряд, що створюється в країні (або в будь-якому її регіоні) на час перехідного періоду або надзвичайного стану, як правило, при зміні політичного устрою або політичного режиму. Тимчасовий уряд має повноваження для створення постійного уряду. Тимчасові уряду часто-густо створюються під час війни або революції. Також, тимчасовий уряд, у більшості випадків, складається з осіб, які здаються народу найбільш гідними для виконання дорученого їм завдання. Часто в склад тимчасових урядів входять представники колишньої опозиції або «м’яких» представників старого режиму».

Тобто, основне завдання такого уряду провести вибори. Окрім того, Конституція України передбачає автоматичну відставку уряду перед новобраним президентом чи, у випадку повернення до Конституції 2004року, перед парламентом.

І тільки потім, маючи підтримку Президента, Верховної Ради, після підготовки та обговорення програми майбутнього уряду, може бути сформований технократичний уряд, який деполітизований та деолігархізований, для проведення реформ, бажано під прямим керівництвом Президента.

Чи можуть бути інші варіанти виходячи з революційної ситуації? Можуть. По аналогії з урядом Кучми, коли 1992 році йому Верховна Рада надала надзвичайні повноваження. Чи готова зараз надати такі повноваження Рада? Президент відмовитися від значної частини своїх повноважень? Тим більше, коли реально структура виконавчої влади замикається на Президента. Чи не обернеться на практиці діяльність такого перехідного уряду повноваженнями в межах Печерських пагорбів?

Тому, підсумовуючи, роздуми навколо вимоги створення технічного уряду, пропонував би наших опозиційним переговорникам вживати поняття «перехідний уряд», який складатиметься з представників як опозиції, так і влади, основним завданням якого буде забезпечення виборів та формування нового уряду та якісно нової влади. А в іншому випадку все, що буде діятися стане ще однією яскравою ілюстрацією історичної тези – «революцію планують романтики, роблять авантюристи, а її плодами користуються негідники».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: