Олексій Панич Філософ, перекладач та громадський діяч

Ставлення росіян до українців. Відбулися важливі зміни

Пересічні громадяни РФ підтримують свою владу
фото з відкритих джерел

Компроміс якщо й можливий, то лише як пауза перед подальшим наступом

З кількох абсолютно різнорідних джерел отримав інформацію про важливу зміну в переважному настрої росіян стосовно українців.

Раніше було: «Фашисти, недолюди, нас не люблять, треба провчити, «свідомих» знищити, а лояльних до нас підтримати». Є раціональна мета і певне відчуття (ілюзія) своєї правоти.

Зараз це змінилося на: «вже зрозуміли, що вляпалися, але що ж тепер робити – не тікати ж; доведеться нищити далі просто тому, що не можна відступати».

Оце «не можна відступати» – той самий наріжний камінь світогляду, який був і в Януковича (я тоді писав:«бульдозер без трансмісії заднього ходу»). Авторитарна система, побудована на жорсткому підпорядкуванні, з «паханом» на чолі, від найменшого відступу (поступки, компромісу) ламається одразу вся – на відміну від гнучкішої демократичної. Тут компроміс якщо й можливий, то лише як пауза перед подальшим наступом.

Проблема в тому, що без моральної правоти, на одній злості, багато не навоюєш. Навіть в суміші зі страхом перед втратою ідентичності (через руйнування системи, яка цю ідентичність надає як єдино прийнятну всередині неї).

Словом, все як було на Майдані з «Беркутом», тільки в інших масштабах.

Гадаю, і подальша динаміка ситуації буде схожою.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: