Ольга Василевська-Смаглюк Народна депутатка України

В Україні настає безготівкова ера

За законом вже скоро всі розрахунки можна буде вести за допомогою карток
з відкритих джерел

Карткою можна буде розрахуватися навіть у сільській крамниці

За планами уряду, з 1 січня 2026 року в країні зовсім не повинно лишитися суб’єктів господарювання, які не приймають картки для оплати своїх товарів та послуг.

Тішуся з цієї новини, бо на практиці це означає, що за 3,5 роки у віддалених селах бабусям не треба буде пиляти 60 км в район, щоб зняти готівку з пенсійної картки – карткою можна буде розрахуватися і в сільській крамниці, і в машині, яка привозить хліб. Наскільки це важливо, по-справжньому оцінять в першу чергу мажоритарники, які отримують кіпи скарг від своїх громад на невпинне закриття відділень банків в сільській місцевості.

Нагадаю, що законодавство про платіжні послуги вимагає від всіх суб’єктів господарювання приймати до розрахунку картки. Але з практичним виконанням цих вимог, м’яко кажучи, не складалося. Прийнятий закон про платіжні послуги мого авторства, який був введений в дію 1 серпня цього року, передбачив, що у тотального переходу в кешлес має з’явитися якийсь осяжний строк. У ньому ми вказали, що мають з’явитися терміни, до настання яких торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари, надані послуги. За законом терміни мав визначити Кабмін.

І наприкінці липня Кабмін визначився, встановивши такі граничні терміни з яких торговці повинні почати приймати до оплати картки, інакше будуть притягнуті до адміністративної відповідальності:

  1. 1 січня 2023 р. для торговців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у 4 пункті);
  2. 1 січня 2024 р. для торговців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у 4 пункті);
  3. 1 січня 2025 р. для торговців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у 4 пункті);
  4. 1 січня 2026 р. – для торговців – фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку першої групи, торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Контроль за дотриманням торговцями вимоги про прийняття до розрахунків карток у вищезазначені терміни здійснює податкова.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: