Остап Дроздов Журналіст

Чому Балчун не зміг

Войцех Балчун
Фото: УНІАН

5 червня минає рік, як Українську залізницю очолює поляк

У контексті хвилювань польського пана Балчуна за свою посаду в Укрзалізниці я згадав про свій коментар варшавському виданню Do Rzeczy, який я дав десь два місяці тому. Коментар був такий (поляки надрукували!):

Я був і досі залишаюся скептиком щодо «імпортних реформаторів». Жоден іноземний досвід не може бути імплементований в Україні, позаяк українська владна система – це унікальний монстр, гіперкорумпований симулякр, аналогів якому немає у світі. Його неможливо і не потрібно реформовувати, займаючись фасадним підрихтовуванням – його потрібно докорінно викорчовувати і ліквідовувати на інституційному рівні. Ніякого толку від польської, чи грузинської, чи словацької, чи литовської команди реформаторів нема і не може бути. Система з’їдає будь-яке інородне тіло і навіть не запиває. Усі намагання іноземців бодай трішки наблизити українські галузі до бодай якогось цивілізованого зразка приречені на поразку – система самовідтворюється і репродуковується.

Мені здається, польські реформатори навіть не усвідомлюють, з якою потворою мають справу. На їхньому місці я ні за що не погодився би бути декорацією буцімто реформ, а насправді бути вигідним прикриттям, красивою картинкою. Ними прикриваються. І, мені здається, реформаторам це навіть вигідно. Вони погодились бути відволікальним маневром для українського істеблішменту, наскрізь олігархічного і заточеного на викачування бюджетних коштів. Точкові реформи не потрібні – потрібне перезаснування цілої державної махіни.

У реформаторів два виходи: або стати частиною дракона, або публічно визнати свою неміч відтяти йому голову. Те, чим займаються зараз вони, – роллю атрибута. Коефіцієнт їхніх корисних дій вельми сумнівний. У них можуть бути благородні й амбітні наміри, підкріплені зарплатами, - але потрібна ще й чесна оцінка ситуації. Гадаю, професійний той лікар, який хворому пацієнтові відверто скаже, скільки йому ще лишилося жити, аніж той, хто буде давати оманливі надії.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: