Ростислав Павленко Народний депутат України

Росія має опинитись на дні, інакше цивілізація буде під загрозою

Окупанти мають зазнати нищівної поразки
фото: ЗСУ

Санкції потроху сточують економіку Росії

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас упевнений, що Євросоюз розробить наступний, восьмий пакет санкцій проти Росії через її вторгнення в Україну.

Агресор щодня додає список підстав для пожорсткішання санкцій. Як слушно заявила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок: «Ми або допомагаємо Україні, або лишаємо напризволяще мільйони людей». Тиск на європейських політиків щодо зменшення «розуміння Путіна» зростає.

Тож чекаємо повідомлень про зміст восьмого, а за ним і дев’ятого, і наступних пакетів санкцій. Аж поки Росія не опиниться на дні, і орда більше не загрожуватиме цивілізації.

Перше

Через ембарго ЄС, який закрив для російських вугільників ключовий ринок збуту, компанії змушені згортати видобуток у Кузнецькому вугільному басейні – одному з найбільших родовищ світу із сумарними запасами майже 90 млрд тонн.

На Кемеровську область припадає 60% російського видобутку кам'яного вугілля, близько 80% – коксівного та 100% – деяких особливо цінних марок вугілля.

Декілька вугільних розрізів, де вугілля видобувається відкритим способом, призупинили його виїмку.

Компанії знижують плани видобування, оскільки переорієнтувати потоки в Азію виявилося складно.

Друге

Єврокомісія розробляє плани зниження регуляторних бар'єрів з метою прискорення виробництва таких найважливіших матеріалів, як літій, кобальт та графіт, необхідних для вітряних електростанцій, сонячних батарей та електромобілів.

Європа готується до відмови від російських нафти і газу і розширення видобутку власної сировини, необхідної для зеленої енергетики.

Третє

У Німеччині частка норвезького природного газу зараз становить близько 30 відсотків – країна випередила росію як найважливішого постачальника газу.

Нині Росія постачає до Німеччини вже лише близько п’ятої частини обіцяного обсягу газопроводом «Північний потік-1».

Після початку повномасштабної війни міністерство енергетики Норвегії скорегувало ліцензії на видобуток трьох великих морських родовищ, щоб там можна було видобувати ще більше природного газу.

Загалом, ЄС імпортує близько 20 відсотків газу з Норвегії.

Четверте

Бояться «бавовни». Туристичний потік до Криму скоротився вдвічі за підсумками літнього сезону 2022 року порівняно з минулорічним.

Переважна більшість туристів (95%) приїхали на півострів автотранспортом, ще 5% – поїздом.

На чорноморських курортах у Росії також відзначається зниження турпотоку – але не таке кардинальне, як в тимчасово окупованому Криму. В Анапу цього року приїхало на 10% менше. Сочі за підсумками 7 місяців втратив 3% туристів порівняно з 2019 роком. Там також зафіксували максимальне зростання цін – 15%.

П'яте

Навіть у Москві почали відчувати. Відвідуваність торгових центрів Москви впала до чотирирічного мінімуму.

У перші тижні серпня торгові центри там відвідало менше покупців, ніж за цей же період останні три роки, включаючи період пандемії коронавірусу.

У московських торгових центрах виявилося на 11% менше відвідувачів, ніж у 2021 році, на 18% нижче за рівень 2020 року і на 23% – 2019 року.

Експерти відзначають, що починаючи з березня 2022 року, позитивна динаміка відвідування змінилася на негативну.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: