Як нам перепрограмувати Росію?

Нам ще доведеться якийсь час жити з росіянами по сусідству
фото з відкритих джерел

Нам треба послідовно донести до росіян три важливі думки

Війна, як відомо, це складне суспільно-політичне явище з непередбачуваними наслідками, особливо для тих, хто її почав.

А непередбачувані наслідки часто мають революційний характер.

Так, Кримська війна 1853-56 років призвела до цілої серії системних реформ у Російській імперії, найвідомішою з яких було скасування кріпосного права.

Російсько-японська війна 1904-05 років завершилася Першою російською революцією і запровадженням парламентаризму.

Перша Світова перейшла у Другу російську революцію і Громадянську війну, яка змела і Російську імперію та її керівний стан – дворянство.

Афганська війна 1979-89 років виснажила СРСР і показала його межі можливостей, а також (не)привабливість ідеї комунізму для муджахедів. Спроба перебудови завершилася розпадом Радянського Союзу як такого.

Тож які уроки та з якими наслідками мають винести росіяни з теперішньої війни з Україною? Тобто, яких наслідків для ворога, крім його воєнної поразки, ми маємо прагнути, щоб ця війна не повторилася?

Отже, у післявоєнний час нам треба послідовно донести до росіян три важливі думки:

  1. Ми і вони – не один народ. Це доводиться на полі бою. «Спеціальна військова операція» задумана для проведення в рамках «одного народу», а війна між народами й державами – то вже навіть не громадянська війна.
  2. Вони теж не один народ. Російська Федерація – конгломерат колонізованих імперським центром народів та країн цих народів, включно з тими які заведено вважати російськими регіонами (Урал, Сибір, Далекий схід тощо).
  3. Вони узагалі не народи, а нації, які мають право на самовизначення аж до виходу з Російської Федерації. Нації-держави. Народжені різними, але рівними. Celebrate Diversity.

Я розумію, що це лише постановка задачі. Відповідь на питання що нам робити з Росією. Складніше буде з відповіддю на питання як це зробити технологічно?

Моя попередня відповідь – поетапно, поліваріантно і гнучко. Але вже зараз треба тримати в оперативній пам'яті цю стратегічну мету.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: