Віктор Пинзеник Економіст

Ганьба офшорам! Хай живуть офшори!

Хочете підтримати українське кіно – дайте гроші, а не плодіть офшорні схеми, з якими зараз бореться весь цивілізований світ

На фоні нових журналістських розслідувань щодо офшорів українські політики багатоголосим хором черговий раз засудили практику використання офшорних схем. З усією пролетарською ненавистю та натхненням. Вони це завжди роблять, поки справа не доходить до рішень, якими самі схвалюють такі схеми. Чергове подібне рішення прийняли сьогодні під благим наміром підтримати українське кіно.

Схваленим вчора законом звільнено від сплати ПДВ значний перелік імпортних товарів. Але це не для всіх. Бо одні будуть звільнені, а інші і надалі платитимуть. Нагадаю, що цим податком (ПДВ) оподатковується товар, а не суб’єкт господарювання. І не може один і той самий товар одним продаватися з надбавкою у 20%, а іншим - ні. Бо це ставить у нерівні умови і створює хорошу офшорну схему уникнення від оподаткування.

Та дискримінація відбувається у ще одному ракурсі – імпорт і національний продукт. Бо звільнено від ПДВ тільки імпорт. І як можуть у в таких умовах конкурувати українські виробники? Та це їх проблеми. Головне, щоб вони при цьому щодня чули про турботливу та безперервну опіку про них з боку українських політиків.

Принагідно зазначу, що прийнято і пов'язаний закон, яким окремі суб’єкти господарювання звільняються від сплати й мита. Уявляєте, вас на кордоні зупинили і змушують сплатити мито, а поруч такий же товар ввозять без мита. І не тому, що митником працює чийсь кум, зять, сват, а тому що таке рішення освячено українським парламентом.

Хочете підтримати українське кіно – дайте гроші, а не плодіть офшорні схеми, з якими зараз бореться весь цивілізований світ. Бо це зручний спосіб уникнути сплати податків.

Мужні заклики боротися з офшорами і реально з ними боротися – в українських політиків зовсім не одне і те саме. І суті нічого не змінює, що ці офшорні схеми вже не за кордоном, а в нашій рідній Україні.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: