Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Російське МЗС знову відзначилося «креативом»

«Можемо тільки здогадуватися, де були б ми сьогодні (і чи були б), якби «Київ за три дні»»
фото з відкритих джерел

Тотальної депортації за національною ознакою в СРСР зазнали німці, фіни-інгерманландці, калмики, карачаївці, інгуші, чеченці, балкарці, корейці, кримські татари, турки-месхетинці

28 травня на сторінці МЗС країни-агресора, не згірш ніж у часи холодної війни на шпальтах газети «Правда», з'явилася публікація, присвячена підписанню того дня президентом США Ендрю Джексоном закону про переселення індіанців. Було це в 1830 році.

Тобто практично одночасно з невдалими спробами російського царя Ніколая І організувати спільно з Австрією та Пруссією інтервенцією для придушення революцій у Франції та Бельгії. Але про це МЗС РФ мовчить.

Як і про те, що теж 28 травня, але значно ближчого до нас 1919 року в РСФСР були створені сумнозвісні війська внутрішньої охорони республіки (ВОХР), які згодом прислужилися більшовицькій владі, зокрема, й для конвоювання до таборів мільйонів «ворогів народу» та до т. зв. спецпоселень – представників депортованих народів.

За офіційною статистикою, загалом в СРСР, відродити який заповзялося нинішнє керівництво РФ, жертвами насильницьких переселень за національною ознакою стали близько 6 мільйонів громадян, з них унаслідок депортацій загинули від 1 до 1,5 млн.

Одними з перших жертв депортацій були українці – після перерозподілу в 1925-1928 роках кордонів між радянськими Росією, Білоруссю та Україною з етнічних українських земель Стародубщини, Білгородщини, Орловщини, Дону до Зеленого, Малинового та Сірого Клину були депортовані сотні тисяч українців.

Згодом, після захоплення Радянським Союзом Західної України в 1939-1940 роках були депортовані ще тисячі й тисячі людей. В 1944 році були депортовані кримські татари, депортації не уникнули й інші народи, що жили на півострові. А по війні жертвами депортації знову стали жителі Західної України.

Тотальної депортації за національною ознакою в СРСР зазнали німці, фіни-інгерманландці, калмики, карачаївці, інгуші, чеченці, балкарці, корейці, кримські татари, турки-месхетинці.

А ще жертвами депортацій були поляки, білоруси, курди, азербайджанці, айсори, китайці, іранці, греки, болгари, литовці, латиші, естонці, вірмени, таджики, євреї-ірані, абхази, угорці та представники інших народів.

Російське МЗС могло б згадувати їх ледь не щодня – за датами ухвалення в Москві відповідних рішень.

І почати російське МЗС, яке так перейнялося подіями 28 травня 1830 року в США, могло б хоч із 29 травня 1944 року: тим днем датований лист до Сталіна наркома НКВД Берії про доцільність депортації з Криму болгар, греків та вірмен. На підставі цього листа Державний комітет оборони СРСР ухвалив відповідну постанову, а вже 2 червня заступник наркома Сєров доповів про завершення операції з депортації.

І, до речі, в квітні 2012 року власті США погодилися сплатити понад 1 млрд. доларів представникам 41 індіанського племені – нащадкам тих, хто колись були вигнані зі своїх земель. Але на сторінці МЗС РФ цієї інформації не знайти.

Можемо тільки здогадуватися, де були б ми сьогодні (і чи були б), якби «Київ за три дні».

Кому як, а мені освічені виплодки московського державного інституту міжнародних відносин у краватках і гарних костюмах огидніші за затурканих окупантів, які крадуть електричні чайники, не здогадуючись прихопити підставку.

Читайте також:

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Компанія виробляє популярні солодощі Oreo та Milka
НАЗК внесло виробника популярних солодощів до переліку міжнародних спонсорів війни
Мешканці російської Чити живуть без каналізації та ходять у туалети з дірками
Виливають нечистоти у двір. Російське Забайкалля тоне в смітті та фекаліях (відео)
Втеча Зеленського та біолабораторії: найабсурдніші фейки Росії (інфографіка)
Втеча Зеленського та біолабораторії: найабсурдніші фейки Росії (інфографіка)
Володимир Зеленський зустрівся із лідерами європейських країн
Зеленський повідомив хороші новини з європейського турне (відео)
Росія блокує експорт українського зерна
Держдеп США закликав про термінову необхідність продовжити зернову угоду
Брак електроенергії під час ремонту планують компенсувати роботою теплових станцій та імпортом з-за кордону
«Енергоатом» заявив про ремонтні роботи на АЕС: чи будуть відключення світла
РФ намагається захопити Бахмут з першого серпня минулого року
Окупанти все лізуть і лізуть: репортаж з першої лінії оборони Бахмуту (відео)
У результаті атаки пошкодження отримав Ан-124
Росія заявила про атаку ЗСУ на військовий аеродром у Брянській області
Росія не реформується і не лікується
Чому українці вважають, що Росія має зникнути? Конкретні відповіді на запитання
Дата публікації новини: