Кадиров погрожує Заходу джихадом

Рамзан Кадиров
фото з відкритих джерел

Лідер Чечні посилює свою вагу в Росії

Днями в телеграм-каналі глави Чечні Рамзана Кадирова був розміщений відеоролик з його коментарями поточної ситуації в Росії, Україні та Європі. Промова Кадирова підкріплює деякі старі та запроваджує деякі нові наративи.

До перших належать запевнення у відсутності втрат («жоден наш боєць») в районі Лисичанська, погрози «сюрпризів» для українців (на кшталт операції «Возмездие», в якій начебто загинуло 600 «бандерівців), «виклик на дуель» професійних найманців із Заходу та анонси швидкої перемоги («ми не просто виграємо – ми вже виграли цю війну»).

Також не викликають подиву визначення українських бійців як «сатаністів» – в цьому питанні Кадиров суголосний Дмитру Медведєву – перемежовані з висловленням співчуття «простому українському народові», який буцімто став «невільником натівської політики» та «заручником обставин».

Набагато важливішими є наративи, які чи не вперше з’являються в публічній риториці Кадирова. Після постанови Верховної Ради України про визнання незалежності Ічкерії Кадиров накинувся із персональними образами на закордонних лідерів самостійників Ахмеда Закаєва та Анзора Масхадова, а також окремо звернувся до чеченської молоді в Європі:

«Не піддавайтеся на розмови євроічкерійців про якийсь вільний Кавказ, про необхідність боротьби тощо. Нічого хорошого вам ці базіки та їхні гасла не принесуть. Просто використовують молодих людей для своїх порожніх амбіцій. Не слухайте їх».

Крім того, Кадиров прямо заявляє, що росіяни і чеченці не зупиняться, поки не дійдуть до європейських країн і не поставлять їх на коліна і не змусять вибачатися перед мусульманами за спалення Коранів та карикатури на пророка Мухаммеда. Кадиров закликає повстати не «десятки», а «сотні» тисяч мусульман, утворювати батальйони, кожній родині віддавати сина, щоб вести боротьбу проти «шакалів та шайтанів» в ім’я релігії та традиції, захоплювати «голими руками» європейські країни, поки ті не попросять у Росії, щоб вона «зупинила нас». Кадиров запевнює, що він ще «навіть не починав» оголошувати джихад. Всім, хто вийде на таку боротьбу, глава Чечні обіцяє підтримку.

Заява Кадирова (навмисне записана максимально неофіційно – на телефон в ручному режимі в домашньому кріслі) може свідчити про його прагнення зайняти нішу головного ісламського радикала в Росії. За неточними даними в РФ проживає від 14 до 17 млн мусульман, але їхні спільноти вкрай децентралізовані. Нараховується понад 40 самостійних муфтіятів, об’єднаних у чотири великі структури: Центральне духовне управління мусульман Росії та європейських країн СНД в Уфі, Раду муфтіїв Росії й Духовні збори мусульман Росії та Координаційний центр мусульман Північного Кавказу (всі три у Москві), – причому перша і друга знаходяться у стані тривалого протистояння. Понад те, не всі найвпливовіші російські муфтії підтримали вторгнення в Україну.

В цих умовах Кадиров може розраховувати на роль не лише світського правителя, але й духовного провідника, принаймні на Кавказі. Ймовірність того, що його трактування «війни з Іблісом» знайде відгук в інших ісламських регіонах Росії, невелика.

З іншого боку, Кадиров завуальовано, але прямо погрожує урядам європейських країн використати мусульман як зброю в їхньому тилу. Втім, хоча небезпека ісламського тероризму як такого в Європі існує, навряд чи Кадирову вдасться його суттєво посилити. Для вихідців з Близького Сходу та Північної Африки «війна Кадирова» – не їхня війна. А більшість тих європейських мусульман, хто спілкується російською мовою, становлять політичні опоненти теперішнього глави Чечні. Таким чином, навіть ця частина заяви все одно більше спрямована на внутрішню, а не на зовнішню аудиторію.

Таким чином, можливість джихаду російських мусульман проти України, а європейських – проти Європи, залишається низькою. А от посилення внутрішньополітичної ваги особисто Кадирова за рахунок залучення на свій бік ісламських радикалів цілком реальне.

Читайте також: Людина, яка може розвалити Росію
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: