Юрій Карін Головний редактор сайту «Інформаційний спротив»

Відмова від строкової служби: чи осилить Україна контрактну армію

Про реальність анонсованого Порошенком переходу на повністю контрактну армію

Президент України заявив про те, що з кінця жовтня українська армія стає повністю контрактною. Фактично це означає, що в ній залишаться тільки професійні військові, офіцерський склад і професійні військові-контрактники. До кінця місяця буде звільнена шоста хвиля мобілізації в запас, і на фронті вже не залишиться мобілізованих. Ми пам'ятаємо, скільки було проблем з мобілізованими, особливо першої та другої хвиль, коли в людей не було ані мотивації, ані навичок. Тепер ми маємо мотивований, підготовлений і фінансово добре забезпечений склад Збройних сил України. Наші контрактники та офіцери отримують конкурентоспроможне фінансове забезпечення, є ще деякі доплати за перебування на передовій.

Незважаючи на те, що армія контрактна, у нас зберігається також призов. Після зміни законодавства в армію викликають не 18-річних, а 20-річних юнаків. У ході осіннього призову з 1 жовтня в армію буде мобілізовано щонайменше 13 тис. людей. Водночас чоловіків призовного віку в нашій країні в десятки разів більше. Оскільки на одне місце буде не один, а одразу декілька кандидатів, військові комісаріати зможуть здійснити якісний відбір військових, причому це необхідно робити з урахуванням того, що після завершення строкової служби юнак продовжить службу в ЗСУ на контрактній основі.

Взагалі військова спеціальність повинна бути в кожного українця, враховуючи те становище, в якому сьогодні опинилася Україна. Якщо подивитися на наших сусідів, то тільки деякі країни не мають до нас територіальних претензій і нікому невідомо, де завтра буде керувати царьок, який "злетів з котушок". Для того щоб захистити себе, свою країну, кожен українець повинен мати військову підготовку. Яким чином це відбуватиметься - чи через строкову службу, чи через військові кафедри - вирішувати військовому керівництву.

Якщо зарплата контрактника зросте до $500, тоді ми елементарно наберемо півмільйона контрактників. Але чи зможе Україна утримати таку кількість військових, забезпечити їх фінансовими виплатами, формою? І чи держава зможе зайняти роботою на полігонах таку кількість військових? Це і боєприпаси, і нові зразки озброєння. Чи зможе український бюджет утримати повністю контрактну армію? Звичайно, ні. Ніколи наш бюджет не утримає на своїх плечах таку армію. Що ж робити?

У нас все відбувається поетапно і навіть може статися так, що буде оголошена сьома хвиля мобілізації. Все може бути. Все залежить від ситуації на фронті. У будь-якому випадку, спочатку нам треба вирішувати питання зовнішньої агресії, а потім - внутрішні проблеми, щоб стати членом військово-політичного блоку, у нашому випадку НАТО. Якщо нам вдасться увійти в систему колективної безпеки, то ми зможемо мати мобільні, добре підготовлені Збройні сили, які залучатимуться до операцій з установлення миру на території інших держав або братимуть участь у миротворчих місіях.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: