«Зелена планета»: карликова партія з депутатськими апетитами

Партія одноденка із глобальною назвою «Зелена планета»

Партія одноденка із глобальною назвою «Зелена планета», яка на чергових парламентських виборах одержала представництва у кожній окружній виборчій комісії, загралася у велику політику. Тепер вона з неабиякою зухвалістю націлилася на подолання психологічного 5-відсоткового виборчого бар’єру до Верховної Ради. І все, підстраховуючись соціологією від маловідомого фонду «Право народу».

«У період з 27 вересня по 7 жовтня 2012 року Фондом «Право народу» було проведено соціологічне дослідження на тему: «Рейтинг політичних партій: переваги українців». Методом особистого інтерв’ю вдома було опитано 1200 респондентів у всіх областях України. Відповіді на запитання: «Якби вибори до Верховної Ради відбулися наступної неділі, за яку з партій Ви б проголосували?», розподілились серед провідних партій, а також 3,3% голосів виборців дісталися українській партії «Зелена планета», — інформує сайт згаданої політичної сили. Сайт «РБК-Україна» доповнює картину коментарем президента Фонду «Право Народу» Михайла Притули, який з пафосом констатує, що на рейтинг «Зеленої планети» могли претендувати інші невдахи гонки — Радикальна партія Ляшка або «Наша Україна». Але раптова «чудодійність» борців за чисте довкілля взяла гору. «Незважаючи на масовану медіапідтримку, рейтинг об’єднаної опозиції знизився. Частково від того, що люди не бачать реальних системних дій. Це дозволяє іншим партіям, таким, як, наприклад, «Зелена планета», підвищувати популярність серед українців. На рейтинг, який заробили ці політичні дебютанти, цілком могли б претендувати Радикальна партія або «Наша Україна». Проте їх відсутність у регіонах, в прямому спілкуванні з виборцями дає негативний результат», — заявив Притула.

На жаль, ознайомитися з діяльністю Фонду «Право народу» не вдалося. В Інтернет-шукачі Google на нього немає прямого посилання.

А ось провідник цікавої соціології пан Притула нині знаний на Хмельниччині нестандартним підходом до виборів як кандидат у народні депутати. У передвиборчій програмі він озброївся екзотичними пунктами: надання російській мові державного статусу діалекту української мови та повернення Кубані до складу України; негайне помилування Юлії Тимошенко, здачу Севастополя в оренду американському флоту. За дуже великі гроші; всеукраїнський Референдум щодо приєднання України до Сполучених Штатів Америки у якості 10 повноправних штатів.

Повертаючись до «скачка» рейтингу «Зеленої планети», варто розставити потрібні акценти. По-перше, голова партії і водночас керівник Держспоживінспекції України Сергій Орєхов має земляцьке коріння з главою держави Віктором Януковичем — народився у Макіївці Донецької області. Сама ж активізація політичного проекту розпочалася десь за півроку до парламентських виборів на базі Держспоживінспекції та Держстандартметрології України.

По-друге, бренд «без ГМО» досить вигідний у тих областях, де рівень підтримки Партії регіонів наближений до критичної позначки. До прикладу, зараз на осінніх вулицях Хмельницького буяє зелена зовнішня реклама партії Орєхова. А в Хмельницькій міській раді, де 5 із 60 мандатів мають регіонали, нашвидкуруч комплектується нова фракція «Зелена планета» з колишніх бютівців-»тушок».

Зрештою, зривати аплодисменти блискавичній перемозі партії «Зелена планета», поспішне діло. Та ж соціологія від Фонду «Право Народу» наголошує, що гранична похибка репрезентативності вибірки не перевищує 3,1%. Себто, гарантовані 0,2% лежать у кишені диванного проекту з претензією на чисту екологію.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: