Віктор Андрусів Політичний та громадський діяч

Три уроки політики від Великої Британії

Ріші Сунак та Ліз Трасс
фото: ITV

В політиці найважливіше як ти уходиш з неї, а не як приходиш

Відставка Ліз Трасс багато в чому є канонічним кейсом в політиці. Завищені очікування, купа понтів, помилки і відставка. На цьому тлі я б хотів виділити три уроки, які можна винести з цієї ситуації.

Перший

В політиці найважливіше як ти уходиш з неї, а не як приходиш. Дуже багато людей, які потрапляють в топ-політику – ловлять зірку і «не ходять по землі». Сам факт потрапляння в політику для них вже є грандіозним. Однак, насправді найважливіше – це як ви йдете з політики. Тому феєречний успіх Трасс завершився історичним провалом у вигляді найкоротшого уряду в історії Британії. Зрештою, в нас чимало і українських кейсів «історичних провалів», уряд Гончарука хоча б згадати.

Другий

First things first (головне – спочатку). Нічого катастрофічного в оголошених Трасс реформах – не було. Самі по собі – це були класичні реформи консерваторів: зменшення податків і соціальних виплат. Однак, головним є не ідеї реформ, а їх комунікація! По-перше, комунікація була не підготовлена. Необіхдно готувати громадську думку до сприйняття твоїх ідей, або її підготують твої опоненти, що власне і сталось. По-друге, слід комунікувати не стільки реформи як їх результати. Очевидно, що політика зменшення податків мала стимулювати розвиток економіки. Але комунікувати треба було очікувані результати, а не самі ідеї.

Третій

Команда – це фундамент. Ніколи не можна зливати своїх. Після того, як вона злила Квартенга – ідеолога реформ, її доля була вирішена. Лідерство – це про відповідальність лідера команди. Лідер не може відмазуватись від своїх провалів, вішаючи це на когось з членів команди. Тобто може, але не довго. Зрештою, лідер ніколи не може «задкувати», інакше він не лідер.

Читайте також: Відставка Ліз Трасс. Що означає ця політична катастрофа для Британії та України?
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: