Карл Волох Політолог

Чому Путін почав повномасштабну війну саме цього року

«Газпром» підсадив половину Європи на «газову голку»
фото з відкритих джерел

Кремль розраховував, що Україна мала залишитися сама по собі

Скажіть, а ви замислювалися, чому Путін наважився на повномасштабне вторгнення лише цього року? Тобто, чому саме зараз, а не раніше чи не пізніше? Я вам запропоную свій коротенький аналіз, якщо хочете.

Перше

Минулого року до них прийшло розуміння, що план А не спрацював. Він був простий – провести вибори в ОРДЛО і впхати нам цю Ґазу разом із «народною міліцією» та армійськими корпусами з розширеними суб’єктними правами, після чого легко спровокувати громадянський конфлікт. Це практично гарантувало Кремлю невтручання Заходу (згадайте Сирію, війну в якій світ проігнорував попри півтора мільйони жертв).

Влада України з 2019 року повністю підігравала цим намірам, але суспільні протести були настільки сильними, що реалізувати їх не вдалося. За цей час московити зрозуміли, що Зеленський гарантовану Єрмаком-Пристайком формулу Штайнмайєра забезпечити не в силах і перейшли до менш привабливого плану Б – неспровокована військова інвазія.

Друге

На цей момент спорудження газогону ПП-2 було завершене, а отже, Путін легко міг запропонувати своїм європейським клієнтам альтернативні українському шляхи постачання палива.

Третє

Німеччина закрила майже всі теплові (вугільні) електростанції й половину атомних. Решту готували до закриття найближчим часом. Тобто, залежність європейського лідера (а з ним і всієї Європи) стала критичною. А Байден заради дружніх стосунків із Німеччиною продемонстрував готовність до серйозних компромісів.

Таким чином, за путінськими розрахунками, Україна мала залишитися з ним віч-на-віч і, враховуючи крайню обмеженість у ресурсах і неготовність до війни, мала швидко припинити спротив.

Це й був розрахунок плішивого.

Котрий, як ви знаєте, не справдився

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: