В Україні почали діяти нові терміни досудового розслідування

В Україні почали діяти нові терміни досудового розслідування

Найтяжчі злочини треба буде розкрити за півтора року

В Україні набули чинності норми процесуальних кодексів щодо строків досудового розслідування, які передбачає закон № 2147-VIII про зміни до Господарського, Цивільного процесуального кодексів, Кодексу адміністративного судочинства України тощо. Документ також вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу.

Відсьогодні строк досудового розслідування почне спливати з моменту внесення даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а не з моменту повідомлення про підозру, як було раніше.

Слідчі повинні завершити розслідування кримінального проступку максимум за півроку, кримінального злочину невеликої або середньої тяжкості - за рік, а тяжкого чи особливо тяжкого злочину - за півтора року.

Без змін лишили норму, згідно з якою строк досудового розслідування може бути подовжено, проте загальний строк не може перевищувати певного терміну з дня повідомлення особі про підозру: у вчиненні кримінального проступку - 2 місяців, злочину невеликої або середньої тяжкості - півроку, у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину - року.

Щоб провести обшук, слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням. Згідно з новою нормою, у такому клопотанні має міститися обґрунтування того, що у людини не можна попросити віддати необхідні речі, документи і відомості добровільно. Якщо йдеться про знаряддя кримінального порушення, вилучені з обігу предмети і документи - таке обґрунтування не потрібне.

Слідчого, прокурора чи іншу службову особу зобов'язали незалежно від стадії обшуку допустити захисника чи адвоката. Взагалі обшуки мають проходити в присутності адвоката. Утім, якщо захисника немає протягом 3 годин - це не перешкода для проведення обшуку. Обов'язково треба проводити аудіо- та відеозйомку обшуків.
Змінилися норми щодо проведення експертизи - раніше йшлося про експерта, наразі - також про експертну установу, експерта або експертів.

Згідно з нововведеннями, експертиза проводиться за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження. Слідчий суддя самостійно визначає експерта чи установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Нова причина закриття кримінального провадження - якщо сплив новий термін досудового розслідування (6-18 місяців) - крім випадку, коли особі повідомили про підозру у скоєнні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров’я людини.

А от якщо строк досудового розслідування сплив і жодній людині не повідомили про підозру - слідчий, прокурор зобов'язані закрити кримінальне провадження.

Якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк 6-18 місяців, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строки 2-6-12 місяців.

Якщо внаслідок складності провадження неможливо закінчити досудове розслідування з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку за півроку, його може продовжити на 2 місяці районний/міський або інший прирівняний до нього прокурор.

Якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування неможливо закінчити за 12 місяців, термін може бути подовжено:

  • до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником генерального прокурора;
  • до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками генерального прокурора;
  • до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з генеральним прокурором чи його заступниками.

Строк досудового розслідування злочину може бути продовжено до 3 місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до 6 місяців - внаслідок особливої складності провадження, до 12 місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше 5 днів до закінчення встановленого строку досудового розслідування. Якщо строк досудового розслідування завершився, його не поновлюють.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: